Пазарът на видео наблюдение преминава към IP технологията

Продажбите на IP камери за видео наблюдение и на съпътстващите ги софтуерни решения за мрежова сигурност нарастват, стана ясно от провелия се през седмицата в София технологичен форум „IP-in-Action LIVE”.
Въпреки че все още се наблюдава търсене на аналогови CCTV камери, неминуемо пазарът ще премине към цифровите решения, заяви Пол Хенингс, редактор в списание IP focus. Увеличеното търсене на IP камери се дължи и на все по-бързия мрежови достъп, развитието на домашните мрежи и системите за сигурност.
Форумът в столицата беше организиран от IP User Group, която представя над 100 компании от сферите на сигурността, системите за строителен мениджмънт и ИТ.
Приходите от продажба на IP софтуер за видео наблюдение ще достигнат 480 милиона долара през 2010 година, по данни на IMS. Очаква се обаче забавяне на ръста във Великобритания, САЩ и Япония през 2009 г. и значително увеличение в продажбите в Китай и Източна Европа за същия период.
Според проучване на европейския пазар, проведено от Euro Security, 2/3 от запитаните компании смятат, че IP технологията е важна за техния бизнес. IP намалява разходите, като в същото време предлага гъвкавост и много добри възможности за интеграция. В същото време около 50% от анкетираните не се чувстват достатъчно информирани за предлаганите IP базирани продукти на пазара.
Когато става въпрос за видео наблюдение, първото, което всеки потребител ще поиска, е високо качество. То е налице при продуктите на Axis Communications, лидер на пазара за мрежови камери, заяви нейният представител на форума Ларс Уилсън. Технологията за наблюдение на Axis елиминира проблемите при движение на обектите, водещи до замазване и невъзможност за разпознаване на образа. Мегапикселовите решения на компанията осигуряват по-висока детайлност и съответно по-добри възможности за идентифициране. Трябва да се вземат предвид и възможностите на изградената мрежа, както и мястото за съхранение, тъй като по-високата резолюция означава и увеличен размер на файловете.
Предимство на IP камерите, в сравнение с аналоговите решения, е интегрираното аудио, без да е необходимо допълнително прокарване на кабели. Освен това, комуникацията е с високо ниво на сигурност, благодарение на предлаганите методи за криптиране и идентификация.
Технологията Power over Ethernet (PoE), използвана от IP камерите, спестява пари и време, тъй като е необходим един единствен мрежов кабел. PoE интегрира захранването в стандартната LAN инфраструктура и го доставя до мрежовото устройство (като например IP телефон или камера). Самата инсталация е значително улеснена и надеждна.
Плюс на цифровите решения е вкарването на интелигентност в камерите, като това може да означава възможности за разпознаване на лица, засичане на движение и броене на хора. Последната функция е възприета от всички производители, като е реализирана по различен начин в техните продукти.
Решения за мрежово видео наблюдение представи и компанията Mobotix. Тя е подходила по по-различен начин, като е превърнала камерите в компютри със собствена операционна система на базата на Linux. Така всички действие се реализират от самата камера, като например филтриране на движенията, аларма при промяна на температурата и шума и пр.
Камерите с инсталиран софтуер разтоварват мрежата, тъй като информацията се обработва локално и се изпраща само при нужда, т.е. при поява на дадено събитие. Според Лусиан Сиобану, представител на Mobotix, е безсмислено да се записва цялата информация от камерата, а само определени събития, по предварително зададен от потребителя параметър.
Възможности за управление на стотици камери от едно място представи компанията DVTel. Нейното решение iSOC (Intelligent Security Operations Center) събира аудио, видео, контрол за достъп и управление на аларми в един команден и контролен център. Този мощен инструмент подобрява продуктивността, увеличава функционалността и намалява разходите, тъй като няма специални изисквания към устройствата в системата. Системата може да управлява комбинация от цифрови и аналогови камери и поддържа разширяването на инсталациите.
Ян Нотен представи продуктите и решенията за сигурност на компанията Bosch, които включват CCTV системи и IP продукти. Бъдещето, според експерта, е в анализа на видео съдържанието с цел откриване на лица, засичане на хора, прочитане на знаци, следене на обекти и пр. В потвърждение на това свое твърдение, Нотен пусна няколко филмчета, които показаха в действие споменатите възможности.
Основната идея, заложена в портфолиото от продукти на компанията IQ-in-Vision, е повече мегапиксели, т.е. по-малко камери, но с по-добро качество. Устройствата на компанията предлагат резолюция от 0.5 до 5.0МР.
Форумът в София беше част от световната програма на “IP-in-Action LIVE”, която в близките месеци предвижда гастроли в градове на САЩ и Европа.

Коментар