Над 3 млн. са ощетени от Закона за защита на потребителите

 
Над 3 милиона са българските потребители с кредитни и дебитни карти, според последната статистика на Борика. Но на практика те няма да могат да си купят нищо с тях в интернет, поне не и у нас, заявиха в изявление до медиите от Българската асоциация за електронна търговия (БАЕТ).

 
Това ще е ефектът от "поредната недомислица" в родното ни законодателство, която ще принуди българските и чуждестранните онлайн магазини да преустановят дейността си на територията на страната, предупредиха от асоциацията.

 
Причината се крие в Закона за защита на потребителите, и по-точно в Глава четвърта –Търговски практики и способи за продажба, Раздел II – Договор за продажба отразстояние, чл.53, който гласи: "Доставчикът няма право да изисква или да приема авансово плащане преди изтичане на сроковете по чл. 55".

 
В новата поправка на закона, която ще се гласува тези дни в парламента, от чл. 53 отпада "преди изтичане на сроковете по чл. 55", но проблемът с електронните разплащания остава неразрешен. Или с други думи, на потребителите се забранява да заплащат стоката, поръчана по интернет с карти, дори и ако те искат да платят, коментираха експертите на БАЕТ. И ако по някаква случайност потребтелите все пак платят, като например преведат пари за поръчката си по банковата сметка на търговеца, те веднага го поставят в ролята на закононарушител, макар и неволно.
 
В същото време в международен план само за изминалата година оборотите онлайн надвишиха 100 милиарда долара в САЩ, 7 милиарда в Англия и се наблюдава ръст на поръчките по интернет от 63 до 79% в държави като
Франция и Германия. Общата сума от транзакциите с наши карти в чужбина в лева (Visa, Visa Electron, MasterCard, Maestro), според Борика, е над 60 милиона.
 
Оказва се също, че
според българските закони всички интернет магазини в чужбина работят незаконно, защото приемат авансови плащания с кредитни карти от българските потребители, посочват от асоциацията. Това означава, че голяма част от 60-те милиона лева са били незаконно взети от чуждите онлайн магазини.

 
Според закона, ако в момента потребител у нас направи поръчка за книга от amazon.co.uk и магазинът вземе парите за нея, би трябвало като съвестен гражданин потребителят да подаде жалба в Комисията за защита на потребителите. Комисията, от своя страна, е длъжна да привика в офиса си шефа на Amazon Джеф Безос и да му напише акт, заради това, че са взети парите, коментираха не без ирония експертите на БАЕТ.

 
От асоциацията питат: "Защо интернет търговията у нас е поставена в неравностойно положение спрямо всички други видове търговия и потребителите са ощетени?"

рубрика: Uncategorized

по темата: „Над 3 млн. са ощетени от Закона за защита на потребителите”

добавете коментар...

  1. потребител

    Мога ли да разбера, кой дава право на болномозъчни законодатели да ми ограничават конституционните права.

    Ще си плащам когато си поискам, където си поискам, колкото си поискам и както си поискам – без да питам никого.

    Ако на някой скапан депутат не му изнася да ходи да законодателства на друго място.

  2. недоволният

    Кое ли е умното на досега измислените закони от БГ депутатите. Я да погледнем малко от Европа, я малко от щатите и най-накрая едно голямо ………
    А похарчиха сумата ти пари от там………

Коментар