„Училище за живот“ на гости в Мусала Софт

17.05.2013г., София. Ученици от Софийска математическа гимназия „Паисий Хилендарски“ (СМГ) посетиха софтуерна компания Мусала Софт в рамките на инициативата „OpenEDU 2013 – Училище за живота“. Инициативата се провежда под патронажа на Деяна Костадинова, заместник министър-председател и министър на труда и социалната политика в партньорство с Министерство на образованието, младежта и науката и други институции.

musala - class - ins

Споделянето на знание с ученици, практическия досег с реални казуси и проекти е в синхрон с дългосрочната програма на Мусала Софт за популяризиране на ИТ индустрията в страната. В Мусала Софт учениците се запознаха с Центъра за Приложни Изследвания и Разработки, с различните проекти, клиенти и технологии в компанията.

Очаквано най-голям интерес предизвика запознаването на единайсетокласниците с разработките в сферата на мобилните технологии и с палитрата от реализация на професионални възможности, които Мусала Софт предоставя: „Срещите с ученици и студенти са увлекателни и за тях, и за нас като домакини. Инвестираме константно в срещи и обучения сред учащите в цялата страна, защото вярваме, че знанието е безценно и трябва да бъде споделено с бъдещите ИТ лидери” – споделиха от Мусала Софт. През настоящата година ученици от СМГ съвместно с екип в Мусала разработиха училищния информационен бюлетин във вариант за мобилни устройства, който може да бъде свален безплатно от магазините на Аpple (Apple Store) и Google (Google Play).

Инициативата „OpenEDU 2013 – Училище за живота“ се провежда под патронажа на Деяна Костадинова, заместник министър-председател и министър на труда и социалната политика в партньорство с Министерство на образованието, младежта и науката, Министерство на културата, Министерство на физическото възпитание и спорта, Министерство на отбраната, Българска академия на науките, Държавния архив, Българска агенция за инвестиции. Участие взимат организации и доброволци от сферите на бизнеса, науката, изкуството и спорта, които ще се превърнат в учители за един ден. Целта на инициатива е да изведе учебните предмети от класните стаи и да спомогне за отговор на въпроса „Какъв искам да стана, когато порасна?“.

Инициативата започва на 7 май 2013 г. и продължава до 24 май – Деня на славянската писменост и култура.