Български отбор победи в състезание на НАСА

ChicksBook спечели „Наградата на публиката“ в най-мащабното технологично състезание на НАСА

ChicksBook спечели „Наградата на публиката“ в най-мащабното технологично състезание на НАСА

Българският екип, който разработи приложение за отглеждане на пилета в домашни условия, спечели  „Наградата на публиката“ в най-мащабното технологично състезание, организирано от НАСА. Отборът на Павел Колев, Атанас Керанов, Кирил Николов, Иван Жеков – разработчик на софтуер и Стоян Иванов – дизайнер събра най-много гласове по време на глобалния финал на състезанието със своето мобилно приложение.

Проектът ChicksBook беше създаден с помощта на платформа за разработка на хибридни приложения на Телерик – Icenium, уточниха от софтуерния разработчик. Победителите ще присъстват на изстрелването на космическата станция MAVEN през ноември 2013 г. в САЩ. Те ще имат възможност да влязат и в ролята на космонавти с практически урок, симулиращ условията на летене в космоса.

В международния хакатон „Space Apps Challenge“ участваха над 9000 човека от общо 83 държави, с повече от 600 приложения с отворен код, които разрешават проблеми, свързани с живота на Земята и подпомагат развитието на космическите мисии на НАСА. Състезателите се бореха за победа в шест престижни категории, сред които „Награда на публиката“.

За „Най-добро приложение на данни“ беше избран проект, който показва метеорологичните условия на различните планети. Наградата за „Най-добре използване на хардуер“ спечели хардуерно решение, което показва местонахождението на космическите станции. Екип от Гърция си тръгна с приза „Най-добра концепция за мисия в космоса“, благодарение на специализиран парник за отглеждане на спанак на Марс.

Престижната награда „Галактическо въздействие“ беше спечелена от приложение, което дава разширена информация за качеството на въздуха и климатичните промени. Наградата за „Най-вдъхновяващ проект“ отиде при мобилно приложение от Лондон, което помага на астронавтите по-добре да планират своето време и усилия на база на актуалните метеорологичните условия в космоса.

Коментар