GreenSpark управлява домашната слънчева система

Португалският екип GreenSpark спечели глобално състезание на Ericsson с приложение за управление на домашна слънчева система

Португалският екип GreenSpark спечели глобално състезание на Ericsson с приложение за управление на домашна слънчева система

Приложения за управление на слънчеви системи и за комуникация на хора с увреждания спечелиха наградите на глобалното състезание Ericsson Application Awards 2013, стана ясно на церемонията в Шиста, Швеция.

В категорията за студенти печели решение решението GreenSpark, дело на едноименния португалски отбор. GreenSpark опростява управлението и наблюдението на домашна слънчева система чрез специално „plug-and-play” устройство, ползващо облачна технология.

Журито избра GreenSpark, защото отборът се фокусира върху работата на слънчевите батерии във време, в което енергийното потребление и ефективност добиват все по-голямо значение. Приложението е насочено както към крайните потребители, така и към енергийната индустрия, съобщи Ericsson.

Отборът TboxApps от Великобритания победи в категорията за компании с комуникационно приложение. „Predictable“ ползва специално устройство от типа на компютърната мишка, което безконтактно и чрез Android платформа може да даде глас на хора с увреждания. Приложението ще може да избира от набор от фрази или да предлага на потребителя избор от команди, с които да му предостави моментален достъп до съобщения. Така човекът зад устройството ще може да получи помощ, да прекъсне разговор или да се присъедини в дискусия.

Журито избра TboxApps, тъй като отборът създаде приложение, което позволява на всеки да контролира компютър или таблет само с леко движение на главата, отваряйки света за потребители, които иначе не биха могли да общуват в дигитална среда, по начин, който останалите възприемат като даденост.

Тази година и отбор от балканите достигна до финалния етап. Румънският екип Adonis разработи приложението UrbanHero, с което хората в определена градска среда могат да комуникират помежду си, да сигнализират при възникнали проблеми, да търсят решение и обратна връзка или пък да получават информация за важни за тях социални събития.

Общо 192 отбора – студенти, малки и средни компании – от 52 държави взеха участие в състезанието, което се провежда за четвърта поредна година, а темата беше „Приложения за градски живот“ или създаването на начини за свързване на хора, неща и места. Участниците се състезаваха за награден фонд от 80 000 евро, от които за първо, второ и трето място съответно по 25 000, 10 000 и 5 000 евро.

Коментар