ЕСИ Център България официално поема Източна Европа

Три години след старта на своята дейност, Европейският софтуерен институт (ЕСИ) Център България беше официално оторизиран да оперира под името ЕСИ Център Източна Европа.

Управляващият директор на ЕСИ (Испания) Елена Шайд връчи на директора на ЕСИ Център България Георги Шарков сертификат, който удостоверява, че центърът успешно е завършил трансфера на ноу-хау и притежава капацитета да доставя услуги и да извършва дейности под новото си име.

Центърът стартира през декември 2003г. по инициатива на ЕСИ (Испания) и БАСКОМ (Българската асоциация на софтуерните компании.Центърът работи за повишаване на конкурентноспособността на страната и на региона Източна Европа чрез трансфер на нови технологии и ноу-хау за подобряване на бизнес процесите. Цел също така е утвърждаването на България като водещ център за усъвършенстване на фирмите и източник на съвременни технологии.

Дейността на ЕСИ Център България е насочена към ориентиране на ИТ фирмите и на оранизациите, които интензивно ползват ИТ в работата си, както и на българското общество като цяло, към стандартите на Европейския съюз за високо качество в областта на информационните технологии.

“Нашите усилия са насочени в две основни посоки.Първо, ние работим за превръщането на ИКТ в конкурентна и зряла индустрия, която гарантира качествени продукти и услуги за пазара. От друга страна, дейностите ни “учат” пазара да изисква качество от фирмите. Методологиите за ИТ индустрията основно са CMMI и IT Mark. Втората ни основна посока е към подготовката на потребителите да използват ИТ в своето ежедневие – тук е сертификатът ITcard”, поясни Георги Шарков.

300 експерти от 136 компании са преминали през курсове и семинари за запознаване с водещите модели за качество и управление на бизнеса. Участниците представляват компании от България и региона. До второто ниво на пирамидата – увеличена конкурентноспособност, достигнаха 174–ма професионалисти от 23 компании.

25 фирми от България, Армения, Македония и Румъния официално стартираха програми за подобряване на процесите (Process Improvement). В рамките на тригодишния проект най-добрите достигнаха и върха на пирамидата. Компанията MPS получи сертификация по CMMI ML2, а 6 фирми от Армения, България, Македония и Румъния са в напреднал стадии на сертификация по CMMI.

Що се отнася до сертификата IT Card за крйните потребители, в момента приключва първият етап от проекта с МДААР за сертификация на 10 000 държавни служители, след което ще стартира вторият етап.

Коментар