ЕС забранява живака в термометрите

Европейският парламент при предложение за изваждане от употребата на токсичния живак в измервателните уреди. Вместо него, ще се използват по-безопасни алтернативи, с цел опазване на здравето и околната среда, съобщиха от представителството на Европейската комисия в България.

Споразумението ще отмени употребата на живак в новите термометри за професионална и частна употреба, както и във всички останали измервателни уреди. Такива са стайните термометри, уредите за измерване на кръвното налягане и барометрите, които се продават за всеобща употреба.

Инструментите с антикварна стойност няма да бъдат засегнати от това предложение. Държавите-членки са дали сигнал за съгласие с новата директива, която се очаква скоро да влезе в сила.

“Тази мярка е добра за здравето на гражданите, а също и за околната среда. В същото време ще остане позволена значителна употреба в медицинските уреди, а на предприятията, които произвеждат барометри и са засегнати от новите изисквания, ще бъде даден разумен период за адаптиране. Търговията на антикварни инструменти ще може да продължи”,заяви зам.-председателят на Европейската комисия Гюнтер Ферхойген,който е икомисар по предприятията и промишлеността.

Директивата цели да намали индустриалната употреба на живак, а чрез това и количеството живак, което прониква в околната среда чрез потока на отпадъци. Очаква се забраната да доведе до годишно намаляване на емисиите на живак с 33 тона в ЕС. Около 25-30 тона ще бъдат само от термометрите, за които вече са налични безопасни алтернативи.

Очаква се директивата да окаже благотворен ефект върху здравето на гражданите на ЕС и върху околната среда. Тя ще установи еднакви правила за маркетинга на измервателните уреди със съдържание на живак на вътрешния пазар, тъй като правилата в държавите-членки в момента се различават.

Живакът и неговите съставки са изключително токсични за човека, екосистемите и дивите животни. В околната среда живакът се променя в метил живак, което е най-токсичната му форма. Той се концентрира в храната, най-вече в морските дарове, което прави хората в крайбрежните зони на Средиземноморието особено уязвими.

Коментар