70% от библиотеките у нас нямат компютър

70% от библиотеките у нас нямат компютър
Само 10% ползват модерни технологии, съобщава ДАИТС
08-06-2006
10 на сто от библиотеките в страната прилагат модерни технологии, а в 70 на сто няма компютър. Това установи проучване на тема „Готовност на българските библиотеки за превръщането им в центрове на знанието на информационното общество”, извършено от Съюза на библиотечните и информационни работници по поръчка на Държавната агенция за информационни технологии и съобщения (ДАИТС). Изследването обхваща 27-28 на сто от работещите библиотеки, или 1639 от около 6000.
В България преобладават библиотеки без или с минимални разходи за купуване на книги и без абонамент за периодични издания, с което се нарушава основното им предназначение. Едва 1,6 на сто от библиотеките съхраняват фонда си в цифров вид, 16 на сто разполагат с копирна техника, 0,9 на сто – с микрофилмираща апаратура, 8,5 на сто имат софтуерна система за електронен каталог. Само в около 30 на сто от библиотеките има някакъв компютър.
Сред ползващите библиотечни услуги преобладава „интернет поколението” – учениците и студентите (над 62 на сто). Библиотеките, които ги обслужват обаче, са с остаряла материална база, с 1 библиотекар, без редовно финансиране. Всичко това, наред с липсата на компютърна грамотност, е сериозна пречка пред въвеждането на модерни технологии в библиотеките и предлагането на нови информационни услуги, включително онлайн, посочват от ДАИТС.
Резултатите от изследването на практика показват, че библиотечната система е изключена от информационното общество. В тази връзка ДАИТС ще инициира дискусия с всички заинтересовани институции за спешно разработване на Национална стратегия за развитие на българските библиотеки, инициативи за квалификация на персонала и за включване на библиотеките в мрежата от публични места за достъп до обществено полезна информация и електронни услуги.
Според ДАИТС, е необходима цялостна електронизация на материалната и ресурсната база в библиотеките, компютъризирани работни места, възможност за достъп на широк кръг потребители до електронни каталози и пълнотекстови бази от данни. В момента на част от тези изисквания отговарят около 100 библиотеки. Българските центрове на знанието обаче са на последно място по финансови показатели от 29 страни в Европа.

Коментар