Foxconn ще налага собствена марка

Foxconn търси независимост от Apple със собствени продукти

Foxconn търси независимост от Apple със собствени продукти – таблети и аксесоари

Foxconn, най-големият контрактен производител на електроника, подготвя таблет със собствена марка, разработен съвместно с Mozilla. Мобилното устройство стъпва на операционна система Firefox OS.

Според публикация във Focus Taiwan, компанията ще представи новия си продукт на пресконференция на 3 юни т.г. Foxconn ще стане 19-ят партньор на Mozilla за платформата Firefox OS. По-рано разработчикът бе подкрепен от LG Electronics, China Unicom, America Movil, ZTE, Deutsche Telekom и други компании.

Firefox OS е проект на некомерсиалната организация Mozilla Foundation, призван да бъде алтернатива на Android. Преди броени дни на пазара се появиха първите смартфони, управлявани от новата платформа, като за едно денонощие бяха продадени 1000 такива устройства. Смартфон с Firefox OS вече показа Alcatel. Върху подобни модели работят Sony, LG и Huawei.

Производството на електроника със собствен бранд ще позволи на Foxconn да намали зависимостта си от поръчките на Apple. В опит да диверсифицира дейността си, компанията ще произвежда и фирмени аксесоари за мобилни устройства, вкл. кабели, слушалки, клавиатури и др.

Според Уол Стрийт Джърнъл, Foxconn ще предприеме агресивни стъпки за разширяване на клиентската си база и намаляван на зависимостта от Apple. Пускането на собствени аксесоари е по-печеливш бизнес, отколкото сглобяването на устройства по поръчка от външна компания, разкрива анонимен източник от Foxconn.

През първото тримесечие на 2013 г. приходите на Foxconn паднаха с 19,2% спрямо същия период на миналата година, възлизайки на 27 млрд. долара. Чистата печалба на тайванския производител обаче нарасна с 8,4%. Спадът в приходите се обяснява с по-слабото търсене на iPhone 5, както и с по-високата популярност на iPad mini в сравнение с пълноразмерната версия на таблета, която носи повече печалби на Foxconn.

Коментар