Lenovo преследва двойно по-голям дял при сървърите

Lenovo планира поглъщания за 3 млрд. долара на сървърния пазар

Lenovo планира поглъщания за 3 млрд. долара на сървърния пазар

В близките три години Lenovo планира да удвои дела си на пазара за сървъри и системи за съхранение на данни – от сегашните 2,6% до над 5%. 

Китайският ИТ гигант, който купи РС бизнеса на IBM и в момента си оспорва първото място с HP, ще преследва новата си цел чрез поглъщания на други компании, съобщи пред Блумбърг генералният директор на Lenovo – Янг Юанкинг.

В момента Lenovo държи 2,6% от пазара на сървъри (по данни на анализаторските компании за четвъртото тримесечие на 2012 г.). Планът на компанията предвижда този дял да нарасне до 5-10% до 2016 г.

„Пазарният ни дял в момента е малък. Ако намерим достойна [компания за] покупка, ще можем да ускорим процеса на ръст”, коментира Юанкинг. Компанията вече е заделила 3 милиарда долара за поглъщания на външни фирми.

През юли 2012 г. Lenovo създаде съвместно предприятие с EMC, в което е мажоритарен собственик. Джойнт венчърът Lenovo EMC вече пусна на пазара редица системи за съхранение на данни.

По-рано тази година се появиха информации, че IBM води преговори с Lenovo за продажба на своя бизнес с x86 сървъри. Твърди се обаче, че двете страни не са постигнали споразумение за цената и са прекратили преговорите с идеята да ги продължат на по-късен етап. От Lenovo няма коментар по евентуалната сделка.

Коментар