НАСА тества космически 3D принтер

Принтерът "Made in Space" ще бъде доставен на Междунордната космическа станция през 2014 г.

Принтерът на Made in Space ще бъде доставен на Междунордната космическа станция през 2014 г.

Американската космическа агенция НАСА финансира разработката на 3D принтер от компанията Made in Space. Устройството ще може да работи в условия на безтегловност.

В момента принтерът е на етап лабораторни изпитанияв рамките на проекта „3D Printing in Zero G Experiment”. Моделът ще бъде доставен следващата година на борда на Международната космическа станция с кораба SpaceX.

Космическият принтер прилича на своите „земни” аналози. Устройството печата предмети от специален полимер, като в бъдеще ще бъдат усвоени и други материали.

Главната особеност на 3D принтера е финалният стадий на печат. При него материалите могат да се съединяват след като излязат от печатащата глава. Това е необходимо условие при печат с нулева гравитация.

Самите космонавти няма да зареждат схемите за печат в паметта на устройството. Тази задача ще се извършва от специалисти на НАСА и техни колеги в други страни чрез специален комуникационен канал.

3D принтерът ще облекчи живота на космонавтите. С негова помощ те ще разпечатват всичко, което им е необходимо в ежедневието на станцията. Освен това  устройството ще печата и резервни части, като така ще намали транспортните разходи, свързани с Международната космическа станция.

Коментар