Учени печатат литиеви батерии на 3D принтер

Микробатериите, създадени с 3D принтер, ще се използват в медицинската електроника за вграждане

Микробатериите, създадени с 3D принтер, ще се използват в медицинската електроника за вграждане (източник: Advanced Materials)

Учени от два американски университета – Харвард и Илинойс – създадоха технология за 3D печат на литиеви батерии. Получените елементи имат размер само няколко милиметра и ще намерят приложение в медицинската електроника за вграждане.

Електродите на новите батерии са по-тънки от човешки косъм, а за отпечатването им се използват достъпни в момента 3D принтери, съобщи Advanced Materials. Основният проблем, с който са се сблъскали учените, е бил изборът на материал за отпечатването.

Изследователите са предпочели литиев оксид, който съчетава висока електрическа проводимост и способност за мигновено втърдяване при наличие на въздух, но запазвайки течното си състояние вътре в устройството.

Веднага щом принтерът формира електроди и добави литиев оксид, батерията се затваря в корпус и след това се залива с електролит.

Според разработчиците, тяхното изобретение може да намери приложение в медицинската електроника за вграждане. В момента са налични технологии за създаване на свръхминиатюрни устройства за мониторинг на биохимични показатели на кръвта, вградени вътре в организма. Липсата на компактни източници на захранване обаче възпрепятства дълготрайната работа на подобни устройства.

Коментар