ЕК ще въвежда ясни правила в облака

Vice-president and commissioner responsible for justice, fundamental rights and citizenship Vivenne Reding during the press conference at the EC office ,in Athens, on March 21, 2013 . On March 21, 2013

Вивиан Рединг смята, че облакът може да осигури 2,5 милиона нови работни места в Европа до края на десетилетието

Европейската комисия публикува покана към експерти, които ще работят по определяне на сигурни и равноправни условия при предоставянето на услуги за изчисления в облак.

Експертите трябва да преодолеят притесненията на потребителите и предприятията, които изглежда често са скептични по отношение на използването на услугите за изчисления в облак, тъй като договорите са или неясни, или небалансирани в полза на доставчиците на услугите, съобщи на сайта си Европейската комисия.

Инициативата е част от усилията на Комисията за увеличаване на доверието в услугите за изчисления в облак и за разгръщане на техния потенциал с цел повишаване на икономическата производителност в Европа.

„Пълноценното използване на изчисленията в облак може да доведе до 2,5 милиона допълнителни работни места в Европа и да добави около 1% годишно към БВП на ЕС до 2020 г.”, заяви заместник-председателят Вивиан Рединг, комисар на ЕС по въпросите на правосъдието.

„Несигурността около договорите за изчисления в облак може да се окаже пречка за трансграничната търговия. Поради сложността на тази материя ние се обръщаме за съвет към експерти, преди да вземем решение относно следващите действия”, допълни Рединг.

Комисията набира експерти, които да установят най-добрите практики и условия за договорите за изчисления в облак. В бъдеще може да се сформира експертна група в тази област, която да работи и по аспекти, свързани със защитата на личните данни.

Терминът „изчислителни облаци” се използва за съхраняване на данни (текстови файлове, снимки и видеоклипове) и софтуер на намиращи се на разстояние компютри, до които потребителите имат достъп в интернет чрез избрано от тях устройство. Това е по-бърз, по-евтин, по-гъвкав и потенциално по-сигурен метод отколкото използването на ИТ решения на място, пояснява Комисията.

Много популярни услуги като Facebook, Spotify и уеб базираната поща използват технологии, свързани с изчислителните облаци, но реалните икономически ползи произтичат от широката употреба на решения, базирани на изчислителни облаци, от предприятията и публичния сектор.

Коментар