Oracle бере плодове от облачни поглъщания

Лари Елисън води агресивна политика на  поглъщания на разработчици на софтуер, засилвайки позициите на Oracle

Лари Елисън води агресивна политика на поглъщания на разработчици на софтуер, засилвайки позициите на Oracle

Чистата печалба на софтуерния гигант Oracle нарасна с 10% до 3,8 милиарда долара през четвъртото тримесечие на финансовата година. Приходите на компанията остават без изменение на ниво 10,9 млрд. долара.

От отчета на Oracle става ясно, че приходите от удължаване на лицензи и поддръжка са нараснали с 6% до 4,4 млрд. долара. Продажбите на оборудване носят на компанията около 849 млн. долара.

Продажбите на нови лицензи за софтуер и абонаменти за облачен софтуер възлизат на 4 милиарда долара през последното тримесечие, което е с 1% повече спрямо същия период на миналата година.

През последните 12 месеца Oracle пусна онлайн вариант на своята система за управление на бази данни, решение за управление на персонала, както и продукти за финансов мениджмънт. Едновременно с това, шефът на Oracle Лари Елисън води активна политика на сливания и поглъщания, купувайки нови разработчици на облачен софтуер.

Според анализатори на пазара, в момента Oracle жъне плодове от удачни поглъщания на разработчици на облачни продукти като Taleo, Eloqua и RightNow Technologies. Тези сделки позволиха на компанията да засили своята конкурентоспособност в борбата със Salesforce.com, Workday и други доставчици на уеб решения за бизнеса.

От 2005 година насам Oracle погълна над 100 компании за обща сума над 50 млрд. долара.

Едновременно с публикуване на корпоративния отчет, Oracle съобщи за удвояване на тримесечния дивидент до 12 цента на акция, който ще бъде изплатен на 2 август т.г. Освен това компанията обяви план на 15 юли да се премине от NASDAQ на Ню-Йоркската фондова борса.

Коментар