Гибел чакала модерните операционни системи

Днешните модерни операционни системи ще бъдат хвърлени в боклука, твърди Мендел Розенблум, съосновател на компанията за виртуализация VMware. Този евентуален сценарий няма да се хареса нито на Microsoft, нито на който и да било от вендорите на Linux.

В своята реч на конференцията LinuxWorld в Сан Франциско Розенблум заяви, че виртуализацията ще направи така, че сегашните операционни системи да изглеждат стари и просто ще изчезнат. Експертът говори за архитектура, в която виртуализационният слой е директно свързан с микропроцесора и останалия хардуер на компютъра. Върху него ще работят виртуални машини или миниоперационни системи, които ще бъдат предназначени да контролират специфични приложения.

Подобен модел ще бъде по-надежден и сигурен, по-лесен за управление и ще предлага по-висока производителност. Причината за това е простотата на архитектурата, казва Розенблум. Операционните системи, и особено Windows, са станали гиганти, състоящи се от милиони редове с код и имащи за цел да споделят ресурси с множество приложения. Подобна сложност намалява производителността и прави софтуера по-малко надежден и по-труден за управление.

По-доброто решение е архитектура, която Розенблум нарича приложна виртуализация. Софтуерните производители могат да сложат в пакета на виртуалната машина само онези компоненти, нужни за работата с определено приложение.

Съоснователят на VMware твърди, че може да започне да опростява нещата, като премахва части от ОС, от които не се нуждае даденото приложение. По този начин се създава нова ОС, която ще е високо оптимизирана за съответното приложение. Модулът ще бъде с по-висока производителност и няма да бъде толкова сложен, що се отнася до сигурност, тъй като всякакви дефекти в сигурността ще са проблем на ISV (независимите разработчици на софтуерr). Няма да се сочи за виновник отделната операционна система.

И макар да изглежда, че VMware ще прави своя собствена ОС, Розенблум отрича това. Компанията няма да поддържа директно приложенията. Linux ще бъде най-добрата опция за създаване на специфични софтуерни виртуални машини, тъй като отвореният код на системата я прави по-гъвкава от тези на лицензираните вендори. Всъщност, няма да се налага да се плащат хонорари на собственика, а потребителите ще могат да оформят софтуера според целите си.

Според Розенблум, в бъдеще компаниите за вуртуализационен софтуер, като VMware, заедно с хардуерните вендори ще се борят срещу създателите на операционни системи, като Microsoft, за създаването на най-добрата среда за своите продукти. Битката ще бъде за това кой ще създаде хипервайзора, който всички ще използват. Хипервайзорът е система от програми, които доставят средата за виртуалните машини. Терминът произхожда от IBM, която първа представи идеята за виртуална машина.

От хардуерния производител Dell пък заявиха на конференцията LinuxWorld, че експериментират с хипервайзор, който ще се продава със сървърите на компанията и ще има за цел да достави на клиентите по-високопроизводителна виртуализационна среда. Производителите на чипове Intel и AMD продават процесори с вградена виртуализационна технология, за която и двете компании смятат, че я очаква светло бъдеще.

Коментар