БСК поиска мажоритарни избори и нова конституция

Мажоритарните избори са част от решението на проблемите в България, смята БСК

Мажоритарните избори са част от решението на проблемите в България, смята БСК

Това Народно събрание, в тази структура, няма бъдеще, заявиха днес от Българската стопанска камара. В позиция по повод случващото се в страната камарата препоръча плавен преход към нови избори.

„Ние, работодателите, носим риска в икономиката, ние създаваме работните места, формираме националния доход. Заедно с данъкоплатците, ние сме фактическите работодатели и на партиите, и на правителството”, гласи днешното изявление на БСК.

Според камарата, важно е да се постигне обществен договор между всички партии и представителите на гражданското общество за разпускане на настоящия парламент в срок до една година. Парламентарните избори следва да се проведат заедно с изборите за членове на Европейския парламент през 2014 г.

В този период Народното събрание трябва да изпълни следните ясни политически задачи:

• Да приеме договорена с гражданското общество промяна в Изборния кодекс, вкл. като се премине от пропорционална към мажоритарна избирателна система;

• Да изготви с широкото участие на гражданското общество проект на нова Конституция.

Отправна точка при определянето на интереса на обществото трябва да бъде състоянието и перспективите на икономиката, отбелязва БСК. До формирането на ново Народно събрание в кабинета да отпадат и да не се включват политически оцветените министри и заместник-министри, а само експерти, подкрепени от гражданското общество, настоява камарата.

БСК предлага също краткосрочен план от 11 точки на правителството и Народното събрание. Една от препоръките е властта да се въздържа от популистки решения, сред които задържане на цени и финансиране на губещи предприятия и структури.

Камарата настоява също да се извършат неотложните промени за подобряване на регулациите на естествените монополи и за „разграждане” на изкуствено създадените.

Да се приемат законови промени за подобряване на бизнес климата, включително за ограничаване на контрабандата и сивия сектор, за премахване и намаляване на регулативните режими, е друго от предложенията на БСК.

Последната, точка 11 от предложенията та БСК към правителството и Народното събрание гласи: „да приемат необходимата промяна, с която да се преустанови бюджетното финансиране на всички партии”.

Коментар