IBM и Amazon кръстосаха шпаги в облачен търг на ЦРУ

Жалба на IBM ще доведе до преиграване на търга за облачни услуги на ЦРУ

Жалба на IBM ще доведе до преиграване на търга за облачни услуги на ЦРУ

IBM влезе в остра битка с конкурента си Amazon в търг на ЦРУ за създаване на частен облак. Amazon спечели поръчката, но IBM обжалва, като спечели на своя страна Сметната палата, която препоръча на ЦРУ да повтори търга, предаде АФП.

ЦРУ и Amazon подписаха договор през март 2013 г. на стойност $148 млн. годишно. Разузнавателната служба иска да създаде частна облачна инфраструктура, която да я подготви за новите технологии от рода на „големи данни”, и същевременно да съкрати разходи. Едно от условията на търга предвижда създаване на хранилище от 100 терабайта.

През май IBM подаде жалба с искане за анулиране на резултатите от търга заради редица нарушения. На първо място, компанията твърди, че ЦРУ не е направила сравнение на цените на решенията на двата доставчика. Второ, възложителят е предявил различни изисквания към кандидатите по отношение на сигурността на решенията, твърди още IBM.

Сметната палата на САЩ зае страната на IBM и препоръча на ЦРУ да проведе отново тръжна процедура с двете компании. Разузнавателната агенция, от своя страна, твърди, че услугите на Amazon са избрани, тъй като имат технологично превъзходство спрямо тези на IBM. Цената, предложена от Amazon, е значително по-висока – $148,06 млн. годишно спрямо $94 млн. при IBM.

ЦРУ има на разположение два месеца за провеждане на нов търг. Ако това не се случи, Сметната палата ще се обърне към по-висока инстанция за решаване на казуса, съобщи Уол Стрийт Джърнъл.

Участниците в търгове за облачни услуги често обжалват резултатите. Така например, през 2012 г. Microsoft оспори търг на ЦРУ, тъй като възложителят промени условията след неговото начало. Според експерти, честото обжалване на облачни търгове се дължи на липсата на ясно установени стандарти в тази област.

Коментар