Осем болници ще получат нови дигитални мамографи

С високотехнологични дигитални мамографи ще бъдат оборудвани 8 многопрофилни болници в страната. Търгът бе спечелен от немската компания Siemens, която ще достави апаратурата до края на годината.

От новата техника ще се възползват болници в Русе, Монтана, Сливен, Благоевград, Велико Търново, Смолян, Пловдив и Плевен. Дигиталните мамографи Mammomat Inspiration се използват в борбата срещу най-разпространеното онкологично заболяване сред жените – ракът на гърдата.

Апаратите са част от средносрочната инвестиционна програма на Министерството на здравеопазването за модернизация на българските лечебни заведения, финансирани по Оперативна програма „Регионално развитие”.

По данни на Българския национален раков регистър, през 2010 г. ракът на гърдата формира 25,8% от всички ракови заболявания при жените. За същата година общо над 3 700 нови случая на рак на млечната жлеза са били регистрирани в България.

„Редовната профилактика и използването на съвременна апаратура са ключови за справянето с онкологичните заболявания. Съвременната медицина е напреднала до такава степен, че в повечето случаи, при откриване на болестта в ранна фаза тя често може да бъде излекувана”, заявява Тодор Воденичаров, ръководител сектор „Здравеопазване” на Siemens България.

Мамографите са от най-висок клас, с последни хардуерни и софтуерни технологии за намаляване дозата на облъчване на пациентите. Именно оптимизацията и намаляването на радиационното облъчване са основен приоритет на световните производители на медицинска апаратура.

„Дозата на облъчване и качеството на образа зависят от техническата спецификация и настройка на съответната апаратура с йонизиращо лъчение, от техническия сервиз и от контрола на качеството, който се осъществява върху апаратите”, заявява проф. Женя Василева, експерт по радиационна защита в медицинското облъчване към Националния център по радиобиология и радиационна защита (НЦРРЗ).

Коментар