Мобилните устройства ще изпреварят PC-тата по DRAM

Пазарът на DRAM памети за мобилни устройства ще надвиши 11 млрд. долара през 2015 г.

Пазарът на DRAM памети за мобилни устройства ще надвиши 11 млрд. долара през 2015 г.

През 2015 година мобилните устройства ще използват повече DRAM памет от персоналните компютри, прогнозира анализаторската компания IHS iSuppli.

В посткомпютърната епоха смартфоните и таблетите все повече изместват традиционните десктопи, ноутбуци и сървъри като основни потребители на DRAM.

През 2015 година пазарът на DRAM за мобилни устройства ще достигне 11,6 милиарда долара, а този на DRAM за традиционни компютри – 9,9 милиарда долара.

Така за първи път в своята история мобилните платформи ще станат основни потребители на DRAM. Също така за първи път от 80-те години на миналия век в тази категория няма да доминират персоналните компютри.

Вече 30 години съдбите на РС и DRAM отраслите са неразривно свързани, коментира Дейл Форд, старши директор на IHS. Производителите на DRAM съобразяват своите технологии, мощности и стратегии с потребностите на своите РС клиенти. Но спадът на РС пазара и възходът на мобилните платформи унищожават тази връзка.

Подобни тенденции се наблюдават и в други сфери, където по-рано доминираха традиционните РС – например системите за съхранение, дисплеите, софтуерът и пазарът на полупроводници като цяло.

Коментар