Европа ще гради 100-гигабитова оптична мрежа

Европейският съюз планира да изгради в близките години оптична мрежа за предаване на данни със скорост 100 гигабита в секунда (Gbps). STRAUSS е един от шестте съвместни проекта на ЕС и Япония на обща стойност 18 млн. евро, съобщи Европейската комисия.

Новата оптична мрежа ще бъде пет хиляди пъти по-бърза от съществуващите мрежи в Европа, които обезпечават предаване на данни със скорост до 19,7 Mbs, се казва в официалното изявление от Брюксел. Става въпрос обаче за обикновена мрежа, максимално близка до познатите на европейските потребители. В частност, планира се използване на достъпни, бързи и енергийноефективни комутатори, софтуерно-ориентирани оптични предаватели и системи за управление.

Проектът STRAUSS има важно значение за развитие на европейската икономика. Проучванията показват, че през последната година обемът на предаваните данни по мрежите в Европа е нараснал двойно, а до 2018 г. ще се увеличи 18 пъти. За подобен трафик са необходими много по-бързи мрежи, посочват от Европейската комисия.

В момента някои британски оператори предлагат домашен интернет със скорост до 1 Gbps, колкото осигурява и оптичната мрежа на Google в САЩ (изградена в рамките на проекта Google Fiber). Потребност от скорост 100 Gbps все още няма, но тя неминуемо ще се появи в близките години, така че Европа се подготвя още отсега.

В бъдеще интернет няма да познава граници, коментира вицепрезидентът на Европейската комисия Нели Крус. В последно време тя предприема активни действия за развитие на европейската инфраструктура. Така например, през май Нели Крус обяви план за значително разрастване на производството на полупроводникови компоненти в Европа, като целта е да бъдат задминати Съединените щати в тази област.

Освен в оптичния интернет, Европа и Япония си партнират в още няколко направления: по-ефективна експлоатация на радиочестоти, нови механизми за защита на персонални данни  области като медицината, разработка на технологии за умно управление на електрически мрежи и др.

Коментари по темата: „Европа ще гради 100-гигабитова оптична мрежа”

добавете коментар...

  1. .

    Защото Интернет е името на една контретна, макар и доста обширна мрежа

  2. MNSP

    защо пък с главна буква да се пише интернет – все едно мрежа или ток да пишем с главна буква

  3. бацето

    http://www.theregister.co.uk/2013/07/04/eu_funds_six_data_and_network_research_projects/

    Да става въпрос за скорости за домашен интернет. Хайде нямам търпение да подпаля кабелите с 100Gbit/s.

  4. Rob

    Сметките са верни, но Интернет се пише с главна буква…

  5. MNSP

    5000 пъти е по-бърза

  6. ?

    Дрън дрън. В момента било 19.7Mbps, а сега щяло да бъде 5 пъти повече, т.е. 100Gbps (което са 100000Mbps). Нещо ми се губят едни 3 порядъка.

Коментар