Роумингът в ЕС отпада през 2015 година

От 2015 г. мобилните потребители в ЕС няма да плащат за роуминг

От 2015 г. мобилните потребители в ЕС няма да плащат за роуминг

Комитетът по промишленост, изследвания и енергетика към Европейския парламент гласува единодушно резолюция за отмяна на роуминга на територията на ЕС. Новото изискване към телеком операторите влиза в сила от 2015 година, съобщи прес-службата на Европарламента.

Според членовете на комитета, небалансираните приходи на телекомуникационните компании от роуминг не само създават извънредни разходи за потребителите, но и възпрепятстват растежа на Европа. Комитетът е на мнение, че роумингът е една от причините за липсата на единен телекомуникационен пазар в ЕС.

Хората повече не трябва да се страхуват да използват своите мобилни телефони за разговори и данни, когато се намират в чужбина. САЩ и Индия вече отмениха роуминга, време е и Европейският съюз да направи същото, заяви авторът на резолюцията Йенс Роде.

Роумингът генерира около 10% от приходите на телеком операторите в ЕС, се посочва в съобщението. По данни на европейските регулатори в областта на електронните комуникации, средно фирмите и частните потребители плащат за роуминг два пъти повече, отколкото плащат за връзките самите оператори.

Резолюцията на Комитета ще бъде внесена за гласуване в сесията на Европарламента на 9-12 септември 2013 г. Още през май т.г. комисарят по въпросите на цифровите технологии Нели Крус подаде в Европарламента заявление за отмяна на роуминга. От началото на юли цените на услугата в страните от ЕС значително намаляха.

Коментар