Европейската комисия готви план за ускорено развитие на ИТ бизнеса

Европейската комисия готви план за ускорено развитие на ИТ бизнеса

Специална работна група ще проведе 5-месечни изследвания, след което ще дава съвети на компании и държави как да действат на пазара

19-06-2006
Преди броени дни Европейската комисия официално легитимира новата си стратегия за развитие на технологичния сектор в пазарната икономика на Стария континент. Основната идея е да се форсира ИТ бизнесът, за да може страните-членки на съюза да са стабилни конкуренти на световната сцена.

На 6 юни се състоя първото заседание на специална работна група (подробности тук), сформирана от Европейската комисия, чиято цел е да изследва характеристиките на конкуренцията в ИКТ сектора, както и да определи пречките за нейното функциониране. Задачите, които си поставя групата, са изключително амбициозни, а бизнесът ще може да извлече сериозна полза от тях, коментират експерти.

Европейският съюз е сериозно съпричастен към развитието на ИТ бизнеса. Цели 25% от проучванията, които организацията провежда, са в областта на информационните и комуникационни технологии (ИКТ). ИКТ секторът формира 5,3% от брутния вътрешен продукт на страните от Евросъюза и 3,6% от работната ръка е съсредоточена в тази област.

Още през 2005 година Европейската комисия сериозно увеличи инвестиците си в ИКТ развитието, като отдели най-значителния финансов ресурс в своята история, предназначен за изследвания в информационните технологии – 1 милиард евро. Основната политическа линия на ЕС тогава, която се следва и днес, е обединяването на интернет, информационни и комуникационни технологии и медии.

В рамките на следващите 5 месеца работната група, формирана от ЕК, ще провежда проучвания сред производители и потребители на ИТ продукти в няколко направления. Предвижда се резултатите да дават информация по въпроси като: до каква степен компаниите могат да се пригодят към процесите на иновация, как да се актуализират технологиите сред младото поколение, как да се привличат и задържат талантливите кадри, как една компания ефективно да работи на европазара и др. След като данните се анализират, Европейската комисия ще предложи на правителствата и бизнеса определени методи за развитие.

Едно от сериозните предимства за технологичните компании при членство в Европейския съюз си остава достъпът до европейския пазар, коментират специалисти. Изисква се страните-членки да имат синхронизирано законодателство. А когато нормативната уредба на няколко държави съвпада, това разрушава много прегради за бизнеса, който може свободно да действа на различните национални пазари.

Попаднала под шапката на Евросъюза обаче, дадена компания ще срещне не само сериозен стимул и улеснения за дейността. ЕС има властта да определя начина, по който чуждестранни гиганти участват на европейския пазар. Последните действия в тази област бяха свързани с предупреждения за глоби към Apple, ако не промени пунктове от своята клиентска политика към страни от ЕС. Подобни действия позволяват на европейската технологична индустрия да бъде конкурентно способна, коментират експерти.

У нас с наближаването на 2007 година се активизираха споровете относно евентуалните ползи и вреди от членство на България в Европейския съюз. Едно от основните опасения на малкия и средния бизнес е как ще се отрази на местните фирми конкуренцията с компании, свикнали да работят на пазар с висок стандарт и специфични практики на участие в него.

ИТ бизнесът ни може би трябва да е най-малко притеснен, тъй като отдавна работи в условия на изключителна конкуренция, а и кадрите в този сектор са на високо ниво, коментираха специалисти от бранша. Големите корпорации от години имат офиси в България, а повечето наши ИТ фирми обслужват местни клиенти. Тази ситуация няма накъде да се промени с влизането в ЕС.

Няколко имена от световната ИТ сцена все още не са представени директно тук, но евентуалното им идване ще доведе само до микро размествания в търговските канали, показва досегашният опит от подобни "инвазии". Проблем за местните фирми може да бъде недостигът на кадри, ако продължи тенденцията ИТ гиганти да откриват аутсорсинг центрове в България, които ще привлекат голяма част от квалифицираните специалисти. 

Ако някой трябва да се притеснява от ЕС, това са компании, които през годините заеха сериозни позиции на пазара, разчитайки на полулегални схеми на внос и продажби без ДДС. Влизането на България в евросъюза ще сложи край на "тъмните" практики и ще разчисти полето за играчи, които спазват правилата, коментираха дистрибутори на ИТ продукти.

Коментар