Алпинисти предават онлайн покоряването на Хан Тенгри

Адриан Фуко тръгва към планината Тян Шан с ултрабука Vaio Pro 11

Адриан Фуко тръгва към планината Тян Шан с ултрабука Vaio Pro 11

Група румънски алпинисти ще се опитат да покорят в идния месец връх Хан Тенгри (7010 м) от планинската верига Тян Шан, разположена на границата между Казахстан, Киргистан и Китай.

25-годишният Адриан Фако и колегите му Адриан Писи (26), Дениел Писи (24) и Михай Санта (23) планират да предадат онлайн изкачването на седемхилядника, макар и температурите в планината понякога да падат до -30 градуса по Целзий.

Експедицията ще използва ултрабук Vaio Pro 11, базиран на 4-то поколение Intel Core процесор i5-4200U. Адриан и колегите му ще могат да качват актуална информация по време на пътуването си в социални мрежи като Facebook и по личните си блогове.

Освен това алпинистите ще правят снимки и видео с ултрабука, които ще бъдат качени по-късно в YouTube канала на Intel Румъния. Vaio Pro 11 тежи само 870 грама. Алпинистите ще го използват с връзка в реално време чрез сателитен телефон.

Екипът е амбициран да стане най-младият румънски отбор, покорил Хан Тенгри. В мисията си алпинистите няма да ползват нито кислородни маски, нито шерпи.

Коментар