„Браузърeн” Office привлече инвестиция от $20 млн.

Рафаел Лагуна, генерален директор на Open-Xchange, предизвиква Microsoft   и Google в облачния офис софтер

Рафаел Лагуна, генерален директор на Open-Xchange, предизвиква Microsoft и Google в облачния офис софтуер

Немският доставчик на софтуер с отворен код Open-Xchange привлече $20 милиона за развитие на облачния офис пакет OX Documents, позициониран като конкурент на Microsoft Office 365.

Open-Xchange е създадена от бивши участници в проекта OpenOffice. През март т.г. компанията обяви облачния си пакет OX Documents, известен още като „браузърен Office”. В момента той включва само един пълнофункционален продукт – текстовия редактор OX Text – и е интегриран с платформата за съвместна работа Open-Xchange в рамките на услугата OX App Suite, която обединява в себе си възможности на Microsoft Office 365 и Google Apps.

По-рано Open-Xchange съобщи, че планира скоро да включи в пакета още две офис приложения – електронна таблица и програма за презентации. За тези и други разработки компанията ще похарчи $20 млн., осигурени от инвеститори.

Финансирането на проекта се извършва от редица частни лица, както и от немския интернет доставчик United Internet, който е потребител на платформата за съвместна работа, а неговият CEO Оливер Маус е член на борда на директорите на Open-Xchange.

„Отдавна сме клиенти на Open-Xchange и през това време видяхме как компанията израсна от малък разработчик до голям играч на облачния пазар. Планът Open-Xchange да стане “онлайн-десктоп” на база облачна услуга превръща компанията в една от най-привлекателните цели за инвестиции в разработката на софтуер”, коментира Маус.

Това, което прави нашия случай необичаен, е фактът, че европейските компании рядко получават толкова пари”, коментира от своя страна генералният директор на Open-Xchange Рафаел Лагуна.

По-голяма част от инвестицията ще бъде изразходвана за разширяване на щата от разработчици. Екипът на проекта OX Documents се състои в момента от 15 души, като планът предвижда в следващите 12 месеца да нарасне двойно. Като цяло, за компанията работят около 100 души.

Приложението за електронни таблици ще бъде добавено към края на настоящата годината, а през второто тримесечие на 2014 г. пакетът ще се сдобие и с програма за презентации. След това компанията ще премине към ускорено пускане на нови версии, подобно на цикъла на разработка на Ubuntu Linux.

Още първата версия на пакета ще осигури максимална съвместимост с MS Word и Excel, твърди Лагуна. Потребителите ще могат да работят в облака над документи, създадени в привичните им текстови редактори.

Версията ще съдържа също възможности за обмен и групово редактиране на файлове от електронни писма. При получаване на такъв документ, потребителят на OX App Suite ще може да го отвори за редактиране от тялото на електронното писмо, без да записва самия файл на твърдия диск.

Значителна част от инвестицията ще бъде насочена и към маркетинг на продукта. Компанията се надява да привлече разнородна аудитория от потребители, вкл. от средите на мобилните доставчици. Към момента основни клиенти на Open-Xchange са компании за хостинг и интернет, оператори на кабелна телевизия, дистрибутори на софтуер, както и OEМ производители на хардуер и софтуер.

Доставчиците, които сътрудничат на Open-Xchange, предлагат платформата на своите клиенти. Благодарение на това, в момента Open-Xchange има около 80 милиона потребители, от които 35 милиона са активни. Компанията се надява броят на потребителите й да нарасне до 100 милиона през следващата година.

Коментар