Отворен проект ще конкурира Office 365

Новият облачен софтуер OX Documents има адаптивен дизайн, което му позволява да работи еднакво добре на всякакви устройства

Новият облачен софтуер OX Documents има адаптивен дизайн, което му позволява да работи еднакво добре на всякакви устройства

Немският разработчик на софтуер с отворен код за бизнес продуктивност Open-Xchange, който стои зад OpenOffice, представи облачна услуга OX Documents като конкурент на Office 365 и Google Docs.

Новата онлайн услуга работи с документи по модела SaaS (софтуер като услуга). В момента е достъпен само един продукт, OX Text – текстов редактор, който се ползва през браузъра. В рамките на една година разработчикът ще пусне електронна таблица и редактор на презентации, съобщават от компанията.

OX Text позволява естествено редактиране на документи от Microsoft Office 2007 (.docx) и OpenOffice/LibreOffice (.odt). За разлика от други уеб-базирани и десктоп редактори, OX Text може да отваря, редактира и съхранява офисни документи на база XML без загуба на данни и форматиране, твърди разработчикът.

Текстовият редактор е 100% съвместим с HTML 5, което го прави достъпен от всяко устройство, включено към интернет – мобилно или настолен компютър. Потребителите могат да съхраняват данните си и локално, да ги ползват както онлайн, така и офлайн.

Адаптивният дизайн е друга важна характеристика на облачния OX Documents. Благодарение на нея, приложенията се настройват според размера на екрана и типа на устройството.

OX Documents се явява част от OX App Suite, облачен портал на Open-Xchange, който включва средства за управление на електронна поща и приложения, календар и инструменти за работа със социални мрежи. Порталът се явява единен прозорец за работа с всички приложения.

Около две трети от приходите на Open-Xchange идват от европейския пазар на софтуер за бизнес продуктивност. Нейни клиенти в корпоративния сектор са предимно технологични компании като хостинг доставчици, оператори на кабелна телевизия, мобилни оператори, дистрибутори на софтуер, както и ОЕМ производители на хардуер и софтуер.

Коментар