Смартфоните повтарят историята на РС-тата

Смартфоните вече са масов продукт, а цените им следват тенденция, която се наблюдаваше на пазара за РС в края на 20-и век

Смартфоните вече са масов продукт, а цените им следват тенденция, която се наблюдаваше на пазара за РС в края на миналия век

Смартфоните, считани преди за рядкост и лукс, станаха масова стока. Тези устройства с възможност за достъп до интернет и множество приложения станаха толкова популярни, че само за миналата година продажбите им възлизат на 293,9 млрд. долара.

Към днешна дата смартфони ползват над един милиард души по света. Умни телефони в САЩ и останалите развити страни имат над половината мобилни потребители, докато в развиващите се страни като Китай и Индия купувачите предпочитат по-евтини устройства – това води до по-слабо търсене на висококласни и скъпи апарати.

Тенденцията се потвърждава и от данните на IDC. Започвайки от средата на 2012 г., средната цена на смартфоните пада от 450 на 375 долара. Последствията вече се усещат от гиганти като Samsung и Apple – техните темпове на ръст на приходите и печалбата са застрашени, пише Блумбръг.

Сгъстяват се облаците над Nokia и BlackBerry, които се опитват да се върнат в голямата игра с нови платформи и класни модели. В същото време някои играчи печелят от създалата се ситуация – това са китайските компании Huawei и Lenovo, специализирани в евтините смартфони.

Стремителният ръст в сегмента на “high end” вече е в миналото, коментира анализаторът от ABI Research Майкъл Морган. По неговите думи, именно китайските компании, знаещи как да оцелеят при ниски маржове, са по-добре подготвени за новия етап на конкурентна битка, която започва на пазара за смартфони.

Стив Дукер, бивш директор на компанията eMachines, смята, че спадът на цените в сегмента на смартфоните напомня много на това, което се случи на пазара за РС в края на 90-те години на миналия век. Тогава милиони хора, искащи да опознаят интернет, си купиха евтини компютри с марката eMachines и от други производители.

По данни на IDC, благодарение на доставчиците на евтини компютри, стабилната преди това средна цена на РС падна рязко – от 1898 долара през 1996 г. до 1026 долара през 2002. Смартфоните в момента са на път да повторят историята на персоналните компютри.

Коментари по темата: „Смартфоните повтарят историята на РС-тата”

добавете коментар...

  1. :)

    Най-смешното нещо относно смартфоните е че се купуват на ебаси парите
    и никой не им ползва смарт функциите.

    То има това, това, това…ама никой не го ползва и вместо смартфон има тъпфон 🙂
    За снимчици, видео, фЙЕЙСбука и енгри бърдс 🙂

  2. ano2

    Dori I tehnite neshta sa skupi na nashiq pazar!

  3. Anonymous

    Да са живи и здрави китайците …иначе…все още болтчето щеше да струва 2 лв.

Коментар