България е осма по пикова скорост на интернет достъпа

akamai-insБългария заема осмо място в света по средна максимална скорост на интернет, сочат данни на Akamai Technologies за първото тримесечие на 2013 г.

Като цяло, средната скорост на интернет достъпа е нараснала до 3,1 мегабита в секунда (Mbps), спрямо 2,9 Mbps за четвъртото тримесечие на 2012. Най-слабо е увеличението в Кувейт – само 0,7%, а най-високо в Гватемала – 75%.

В челната тройка на страните с най-висока средна скорост на достъп до интернет попадат Южна Корея (14,2 Mbps), Япония (11,7 Mbps) и Хонконг (10,9 Mbps), сочи проучването.

Средната максимална (пикова) скорост на интернет обаче достига 18,4 Mbps, като по този показател лидер е Хонконг с пик от 63,3 Mbps, което е с 9% повече спрямо предходното тримесечие.

България е на осмо място със средна пикова скорост 38,2 Mbps през първото тримесечие на 2013 г., бележейки ръст от 14% спрямо предходното тримесечие и 39% спрямо същия период на миналата година. Румънците обаче ни изпреварват в тази класация с 47,9 Mbps, което им отрежда трето място.

Средната максимална скорост на интернет достъпа у нас надвишава 38 Mbps

Средната максимална скорост на интернет достъпа у нас надвишава 38 Mbps

Швейцария води по брой потребители, ползващи широколентов достъп до интернет със скорост над 4 Mbps (88%), следвана от Южна Корея (87%) и Холандия (84%).

Австрия оглавява класацията за най-висока средна скорост на мобилния интернет -7,6 Mbps, а Малайзия е на дъното с 0,7 Mbps.

Коментари по темата: „България е осма по пикова скорост на интернет достъпа”

добавете коментар...

  1. minqo

    prostotiqqqqqqq

  2. Дани

    Разгледах изследването и видях нещо странно. В това за пиковите стойности на картата показва, че на Обединеното арабско емирство e Q1’13 = 112 Mbps, а на Ирак e Q1’13 = 92 Mbps. Но тези държави никъде не присъстват в класацията, нито на Фиг. 12, нито в другите класации.

Коментар