Държавите от ЕС се бавят с освобождане на спектър за 4G

„Всяко отлагане на освобождаването на радиочестотния спектър вреди на нашата икономика", заяви Нели Крус

„Всяко отлагане на освобождаването на радиочестотния спектър вреди на нашата икономика”, заяви Нели Крус

Повечето държави членки на ЕС твърде бавно освобождават радиочестотния спектър за мобилните мрежи от 4-то поколение, алармира доклад на Европейската комисия.

Половината от тях са поискали да се отложи използването на радиочестотната лента 800 MHz за безжични широколентови услуги поради извънредни причини, като не спазиха датата 1 януари 2013 г., която първоначално бяха приели. Комисията с нежелание одобри девет от 14 искания.

Отварянето на радиочестотната лента 800 MHz е от съществено значение за разширяване на използването на популярните безжични широколентови услуги. „Всяко отлагане на освобождаването на радиочестотния спектър вреди на нашата икономика и се приема зле от гражданите”, коментира заместник-председателят на Европейската комисия – Нели Крус.

Една от последиците от забавянето е, че телефоните, считани за основни устройства от гражданите, не са напълно функционални в Европа. Производителите на телефони (вкл. Apple) не включват в продуктите си съответните интегрални схеми за радиовръзка, необходими за свързване в Европа, защото няма достатъчно държави, които навреме да са лицензирали един и същи радиочестотен спектър.

Честотната лента 800 MHz представлява част от „цифровия дивидент”, т.е. спектъра, освободен чрез преминаване от аналогова към цифрова телевизионна технология. По-специално, тази радиочестотна лента има потенциала да осигури безжични широколентови услуги в цялата страна, включително в отдалечените и селските райони.

Досега само единадесет държави членки обявиха, че действително са разрешили използването на радиочестотната лента 800 MHz за безжични широколентови комуникации. България уведоми Брюксел, че радиочестотната лента 800 MHz продължава да се използва за целите на обществената сигурност и отбраната.

Коментар