4G покрива една четвърт от населението на ЕС

Достъпът до 4G в Европа е силно ограничен, заради неразбориите с честотния спектър

Достъпът до 4G в Европа е силно ограничен, заради неразбориите с честотния спектър

Мрежите от четвърто поколение се развиват бавно в Европейския съюз. 75% от населението в страните от общността не може да се възползва от по-бърз мобилен достъп, заради липсата на 4G покритие.

Причините за това плачевно състояние на 4G мрежите, които се появиха преди няколко години, не са финансови, а технически и пряко свързани с неразбориите около честотите за 4G. Операторите не могат да стигнат до взаимноизгодно споразумение, а правителството на ЕС стои настрана от проблема.

Още тази есен обаче ситуацията може да се промени коренно, пише ZDNet. Най-накрая ЕС ще се заеме с мрежите от четвърто поколение с идеята да въведе ред в честотния спектър.

25% от гражданите на Европейския съюз все пак имат достъп до LTE мрежи, но не е известно колко активно ги използват, тъй като липсват статистически данни.

В няколко страни от ЕС са концентрирани мрежите от четвърто поколение – това са Германия, Швеция и Швейцария, като към тях се присъединява и Естония. Другите държави все още не могат да се похвалят с масово изграждане на 4G станции.

Коментар