IBM търси стажанти за лаборатория в Цюрих

IBM открива "златна" възможност пред българските студенти по компютърни науки да спечелят тримесечен стаж в IBM Research Lab в Цюрих, стана ясно днес по време на форум на компанията „Какво ви прави специални?” в столичния хотел „Хилтън”
В Централна и Източна Европа има много млади таланти, на които компанията ще разчита, заяви директорът по „Бизнес развитие” на изследователската лаборатория Ерик Рютче. Инициативата Great Minds Initiative” дава възможност на студенти от този регион да изпробват своите умения и талант за решаване на глобални бизнес проблеми.
Документите за кандидатстване по програмата на IBM се приемат до 28 септември 2007 година, като е задължително владеенето писмено и говоримо на английски език.
Лабораторията в Цюрих извърша научни и технологични проучвания с цел създаване на реална бизнес полза за клиентите, каза Рютче. Сред най-забележителните постижения на учените от изследователския център са  разработката на сканиращия тунелен микроскоп и откриването на високо-температурна суперпроводимост, за които те са получили Нобелова награда по физика през 1986 и 1987 г.
В момента в Цюрих работят 320 учени от над 30 националности по 23 изследователски проекта на Европейския съюз, както и по 30 съвместни проекта с университети и клиенти на IBM в целия свят.
Една от разработките на IBM Research Lab е системата Intelligent Trade Lane (ITL), създадена за нуждите на компанията Maersk Logistics. Разработката на IBM дава информация за състоянието и пътя, който преминава всяка пратка, като така намалява риска от увреждане на товара. Решението освен това пести време и разходи на митническите власти, тъй като не се налага те да проверяват всяка пратка поотделно.
Над 90% от световната търговия се извършва чрез транспортиране на контейнери с презокеански кораби. Около 20 милиона контейнера преминават през 220 пристанища по света всяка година, като само 2% от контейнерите, пристигащи в САЩ, например, се инспектират. Но дори и 100% от тях да се преглеждат, то може да се окаже, че е твърде късно да се спре опасност от товар, който вече е пристигнал на пристанището. Системата на IBM решава този  проблем.

Коментар