Словесни престрелки между ЕС и САЩ по делото срещу Microsoft

 
Критиката на високопоставен служител от департамента по правосъдие на САЩ относно съдебното решение на европейския съд срещу Microsoft е напълно неприемлива. Това заяви комисарят по конкуренцията в Европейския съюз Нийли Кроис, цитиран от informationweek.com

В понеделник американецът Томас Барнет каза, че решението на европейския съд от първа инстанция (CFI) срещу най-големия производител на софтуер в света може да забави иновацията и да попречи на конкуренцията. Кроис пък заяви, от своя страна, че е неприемливо представител на администрацията на САЩ да критикува независим съдебен орган, който е извън неговата юрисдикция.

Европейската комисия не се изказва относно съдебни решения на американските съдилища и очаква ЕС също да получава такова уважение, допълни комисарят по конкуренцията.

Изявлението на Кроис повдигна въпроса за разделението относно случая Microsoft между администрацията на Буш и Европейската комисия. Федералната търговска комисия (FTC) и департаментът по правосъдие на САЩ си сътрудничат от доста време с ЕК, след като изгладиха различията си относно решение на ЕС от 2001 година за блокиране на закупуването на Honeywell от General Electric.

В понеделник, европейският съд подкрепи решението на ЕК от 2004 година, че Microsoft е злоупотребила с доминантната роля на пазара на своята операционна система Windows с цел да навреди на конкурентите си, като глоби софтуерния гигант с 497 милиона евро. Кроис защити заповедта, издадена от неговия предшественик Марио Монти, която налага на Microsoft да продава версия на Windows без своя аудио-визуален софтуер Media Player и да сподели информация за кода на операционната система с производителите на сървъри.

Според Томас Барнет, който говори от името на САЩ, решението на CFI вместо да помогне на потребителите, може да има неприятни последствия за тях, като забави иновационните процеси и попречи на конкуренцията. Американският представител заяви още, че Щатите защитават конкуренцията, а не конкурентите.

Коментар