Законът на Мур може да умре след 10-15 години

Гордън Мур, скромният милиардер и съосновател на Intel, каза, че краят на технологичния максимум, носещ неговото име, наближава и може би ще дойде след около 10-ина години. Законът на Мур, според който броят на транзисторите в компютърен чип се удвоява приблизително на всеки две години, вече повече от 40 години диктува темпа на промяна в технологичната индустрия.

Естествено, много хора, включително и самият Мур, неколкократно вече са правили предсказания кога законът ще бъде опроверган. Елементите в процесорите сега са толкова много, че пространството в чиповете вече се изчерпва и става все по-трудно да се увеличава броят на транзисторите. Според Мур, след 10-15 години индустрията ще се натъкне на съществено препятствие, което ще опровергае дефинирания от него закон.

Транзисторите представляват тънките превключватели на единици и нули, които служат за основа на дигиталните изчисления, като сега техният брой в модерните микропроцесори наброява стотици милиони. През януари гигантът Intel обяви, че е направил най-големия пробив в преодоляването на бариери пред полупроводниците за последните 40 години. Компанията използва елемента хафний и метални гейтове в своите производствени процеси, което засега ще позволи на закона на Мур да продължи да съществува.

Гордън Мур, който основава Intel през 1968, сега е на 78-годишна възраст. До 1975 той е бил изпълнителен вицепрезидент на компанията, а след това става президент и изпълнителен директор на Intel. През 1979 Мур е избран за председател и остава на поста изпълнителен директор до 1987. Десет години по-късно той получава званието председател-емеритус на компанията (заслужил председател).

Коментар