Микробите стават много силни в космоса

Микробите увеличават своето болестотворно действие, когато са в космоса. Това установява проучване на НАСА и Аризонския държавен университет.
Така например, салмонелата става три пъти по-вирулентна (способна да причинява заболяване), когато е на борда на космически кораб. Разкритието е направено по време на полет на совалката Атлантис.
Астронавтите са изолирали надеждно Salmonella typhimurium в контейнер и в определен момент са открили достъп на бактерията до питателна среда в продължение на 24 часа. По същото време на Земята се е провеждал аналогичен експеримент, при еднакви условия, с изключение на гравитацията.
Сравнението е показало, че космическите образци на салмонелата имат три пъти по-висока вирулентност от земните. Учените са установили промяна на нивото на активност на 167 гена и концентрацията на 73 протеина. Предполага се, че основна роля за повишаване на болестотворното действие на микробите има протеинът-регулатор Hfq.
Някои изследователи обясняват измененията с отсъствието на гравитация, и по-точно с породената от това промяна в движението на течностите около бактериите.
Очаква се откритието да спомогне за създаване на ваксина срещу салмонелата, каквато към момента липсва. Освен това, на базата на изследванията, ще могат да се правят по-точни оценки на бактериалните заплахи за астронавтите и бъдещите космически туристи.

Коментар