Изкуствен интелект управлява вертолет

Sikorsky провежда изпитания на новата си система с помощта на специално оборудван граждански вертолет S-76

Sikorsky провежда изпитания на новата си система с помощта на специално оборудван граждански вертолет S-76

Компанията Sikorsky създаде вертолет, оборудван със система за изкуствен интелект, която може самостоятелно да управлява машината. До момента изпитателната лаборатория на базата на вертолет S-76 е извършила успешно два полета.

Проектът Matrix, за който съобщава Defense News, ще бъде представен на 12 август по време на конференция за безпилотни системи. Разработчиците се надяват напълно да изключат човешкото влияние в управлението на вертолета.

Според Sikorsky, днешните системи за автоматично управление са причина за аварии във вертолетите. Проблеми с тях възникват с честота един път на хиляда летателни часа, което е приемливо за евтините безпилотни апарати. Според Марк Милър, ръководител на R&D отдела на Sikorsky, надеждността на автономните системи за управление трябва да се увеличи 100 пъти.

Sikorsky провежда изпитания на новата си система с помощта на специално оборудван граждански вертолет S-76. Летецът-изпитател може да превключи вертолета на ръчно управление. Първият полет е извършен на 26 юли, а вторият – след една седмица, като в бъдеще компанията планира изпитания всеки ден.

Според експерти, новата автономна система ще реши два проблема. Първо, снабдените с изкуствен интелект вертолети ще могат самостоятелно да продължат полета си в условия, когато не постъпват команди от пилота. И второ, когато бъде усъвършенствана, системата ще помага на пилота в сложни ситуации – например, как да кацне при пясъчна буря.

Коментар