Учени създадоха микроскопична Мона Лиза

Мона Лиза, шедьовърът на Леонардо Да Винчи, е пресъздаден на подложка с ширина едва 30 микрона

Мона Лиза, шедьовърът на Леонардо да Винчи, е пресъздадена на подложка с ширина 30 микрона

Американски учени от Технологичния институт на щата Джорджия направиха истински пробив в рисуването, създавайки точно копие на Мона Лиза в микроскопични размери. Шедьовърът на Леонардо да Винчи е пресъздаден на подложка с ширина едва 30 микрона, съобщи Gizmag.

Докато истинската картина се нарича Мона Лиза, умалената й версия носи името Мини Лиза. Вместо с четки и бои специалистите са рисували с високотехнологични устройства. По-конкретно, те са използвали атомен микроскоп, за да наблюдават какво се случва и да не допуснат грешка, както и специално устройство за нанасяне на пиксели върху подложката.

С други думи, учените са приложили технология, известна като термохимична нанолитография. Всеки нанесен на подложката пиксел има диаметър 124 нанометра. Общият брой пиксели не се съобщава, но не е трудно да се предположи, че е огромен.

За да създадат именно картина, а не просто набор от пиксели, учените са променяли нагряването на всяка точка. Чрез промяна на температурата е управлявана яркостта на пикселите – под въздействие на топлината пикселите ставали по-светли.

Коментари по темата: „Учени създадоха микроскопична Мона Лиза”

добавете коментар...

  1. vasse

    Що за глупав въпрос. Добре че Гутенберг не е мислил като теб, когато е опитвал нещо ново и е отпечатал първата библия.

  2. kaliostro

    Е и? Кому е нужно точно това?

Коментар