RRAM чип побира 1 терабайт, ще измества флаша

Паметта на Crossbar има значително по-висока плътност от NAND паметите, което означава по-малки чипове, с по-голям капацитет за съхранение

Паметта на Crossbar има значително по-висока плътност от NAND паметите, което означава по-малки чипове, с по-голям капацитет за съхранение (снимка: Crossbar)

Младата калифорнийска компания Crossbar е на път да предизвика революция в енергийнонезависимите памети. Създаденият от нея чип с размери 200 квадратни милиметра, или колкото пощенска марка, побира 1 терабайт данни.

Изобретението стъпва на разновидност на RRAM – резистивната памет с произволен достъп (Resistive Random Access Memory), разработена от инженерите на Crossbar. Клетките на паметта се състоят от три елемента – най-отдолу е разположен неметален електрод, върху него има междинен слой от аморфен силиций, а отгоре е металният електрод.

При подаване на електрически ток към клетката, между електродите възниква напрежение, което създава в междинния слой нишки с ниска проводимост, превръщайки го в проводник. По такъв начин клетката променя своето състояние. За възстановяване на предишното състояние на материала и превключване на клетката, се подава повторно ток с друга полярност.

Клетката на RRAM паметта се състои от три елемента - неметален електрод, междинен слой и метален електрод (снимка: Crossbar)

Клетката на RRAM паметта се състои от три елемента – два електрода и междинен слой
(снимка: Crossbar)

Технологията на Crossbar има редица предимства. Отпада например необходимостта от прилагане на високо напрежение между електродите на клетката за превключване не нейното състояние.

За да постигнат висока плътност на съхраняваните данни, инженерите на Crossbar предлагат разполагане на слоеве от RRAM клетки един над друг, но от компанията не уточняват колко е максимално допустимият брой.

Освен увеличена плътност, новата памет предлага 20 пъти по-висока скорост на запис и има 10 пъти по-дълъг живот в сравнение с флаш паметта от тип NAND. По надеждност, RRAM паметта се доближава до DRAM.

3D структурата на клетките памет RRAM е опростена и лесно мащабируема

3D структурата на клетките памет RRAM е опростена и лесно мащабируема (снимка: Crossbar)

Предполага се, че енергийнонезависимата памет на Crossbar ще намери приложение в смартфони и таблети, SSD устройства, носима електроника от рода на смарт часовници и други продукти.

90% от данните, които се съхраняват в момента, са създадени в последните две години. Появата на нови данни и мигновеният достъп до тях стават неотменими атрибути на съвременния живот, което поражда търсене на устройства за съхранение, коментира Майкъл Янг, старши анализатор по памети и системи за съхранение в IHS.

В същото време планарната флаш памет е близо до своя предел на миниатюризация. Новият тип енергийнонезависимата памет на Crossbar решава този проблем, като предлага необходимите капацитет и производителност и в крайна сметка ще замени флаш паметта, прогнозира Майкъл Янг.

Crossbar вече има комерсиален образец на чипа и планира да започне серийно производство на новата памет, но срокът за това все още не е обявен. Същевременно, Samsung Electronics вече стартира масово производство на чипове памет с 3D структура на клетките.

Коментари по темата: „RRAM чип побира 1 терабайт, ще измества флаша”

добавете коментар...

  1. User

    Бизнеса ще диктува правилата. Колкото и да е лошо за нас потребителите желязната логиката ще е винаги такава изкуствено задържане с години дори с десетилетия на всички нови технологии, за да може да се изкара като печалба всичко възможно до цент от старите и неефективни технологии.

    Идеята е всичко да става на много малки стъпки, за да може всяка година да има с какво да лъжат хората да си купуват.

    Жалко е колко много ресурси се хабят ежегодно за безсмислени устройства направени така, че да имат кратък срок за ползване и изключителна непрактичност в смартфони, таблети и други боклуци.

Коментар