Обучаващите приложения за смартфони вредят на децата

Продължителната употреба на смартфони и таблети нарушава съня и говора на децата, твърди правозащитна организация

Продължителната употреба на смартфони и таблети нарушава съня и говора на децата, твърди правозащитна организация

Правозащитна организация обвини разработчиците на обучаващи приложения за смартфони и таблети в нечестна реклама и увреждане на децата.

Програмите, позиционирани като обучаващи, всъщност са неефективни и дори вредни за децата, предупреди „Campaign for a Commercial-Free Childhood” (CCFC).

Разработчиците се възползват от стремежа на родителите да осигурят най-доброто на децата си и лансират приложения, на които приписват недоказани възможности, твърди Сюзан Лин, ръководител на CCFC. Смартфоните и таблетите са най-неподходящите инструменти за обучение на децата, смята тя.

Сюзан дава за пример няколко приложения, в описанието на които се твърди, че при взаимодействие с тях децата придобиват нови навици и умения. Никакви изследвания обаче не потвърждават това, коментира шефката на CCFC.

Напротив, дори има изследвания, които показват, че продължителното използване на екрани може да доведе до разстройство но съня и забавяне в развитието на речта, а по-късно и до проблеми в училище, предупреждава Лин Сюзан. В момента CCFC изследва вредното влияние на 15 обучаващи приложения за iOS устройства на Apple.

През 2009 година същата организация издейства обезщетение на родители, които са купили за децата си обучаващи мултимедийни продукти от серията Baby Einstein на Walt Disney в периода 2004-2009 г., тъй като рекламата им е била подвеждаща.

Коментари по темата: „Обучаващите приложения за смартфони вредят на децата”

добавете коментар...

  1. User

    Да, така е Сандо. Родителите се гордеят с тези будни хиперактивни деца глезят ги и дори ги поощряват да бъдат още по-нагли, агресивни, защото това е днешния критерий за успешни хора и псевдо БГ елит. Виждаме всички как днес прости и неграмотни бичат пари и се доказват за щяло и нещяло с някакво извратено чувство за гордост.

    Кого едно дете е идиотче, каквито и скъпи играчки да му купуват то ще си остане такова и когато порасне ще си кара джипара и ще прави другите хора около себе си на идиоти.

  2. Сандо

    Само невъзпитаните деца могат да родят такива идеи, ” да се удрят по главите и да се замерват”.А възпитанието, както знаем е от родителите. Като гледам какви прасета се возят в джипове и колко се увеличиха “заможните” бащи и майки, возейки детето си до детската градина всеки ден мога да прогнозирам, че вече няма да се бият, а направо ще се стрелят, като в Америка.

  3. User

    Как така критикуват толкова мулти функционални играчки? Бедна им фантазията за какви още неща могат децата да ги ползват например да се удрят по главите и да се замерват.

    Интересно, защото не изследват вредата от фейсбука както за деца така и за възрастни.

Коментар