Експерти преброиха 700 000 зловредни Android програми

Платформата Android привлича авторите на зловреден софтуер, поради изключителната си популярност

Платформата Android привлича авторите на зловреден софтуер, поради изключителната си популярност

Броят на зловредните Android приложения достига 700 000, твърди доклад на Trend Micro. За сравнение, броят на програмите в онлайн каталога Google Play e 900 000.

Според специалистите, 99% от всички смартфони и таблети под управление на Android са подложени на опасност от заразяване. Към заплахите Trend Micro причислява приложения, които крадат данни, проследяват устройствата чрез GPS, показват реклама или тайно от потребителя звънят на скъпоплатени номера.

Въпреки усилията на Google, основна платформа за разпространение на вируси се оказва онлайн каталогът Google Play. Според Trend Micro, интернет гигантът не е в състояние да обезпечи сигурността на потребитeлите на Android. Специалистите подчертават, че от Google Play са свалени над 700 000 пъти десетте най-зловредни приложения, преди компанията да ги изтрие от каталога.

Киберпрестъпниците използват проста схема за заразяване. Инфектираният със зловреден код софтуер се маскира като популярна програма или игра. Ако инсталира подобен софтуер, потребителят рискува да му бъдат откраднати лични данни, в частност за банкови сметки и карти. Най-често за тази цел се използва известният Android троянец FakeBank.

Trend Micro предупреждава, че на най-голям риск са изложени потребителите в развиващите се страни. Повечето зловредни приложения се свалят във Виетнам, Бразилия и Обединените арабски емирства.

Потребителите са примамвани да свалят аналози на популярни приложения на по-ниска цена. Съветът на експертите е да се обръща внимание на рейтинга на приложенията, базиран на отзиви от други потребители.

Коментари по темата: „Експерти преброиха 700 000 зловредни Android програми”

добавете коментар...

  1. aha

    Ами много си изостанал явно, щом не си чувал за зловредни приложения на андроид!
    Не ме разбирай погрешно, аз съм фен на андроид и ползвам само андроид, и аз лично никога не съм имал проблем с подобни приложения, но това не означава, че не съществуват.
    Най-елементарното решение на проблема без купища приложения за защита, е Android Firewall(изисква root), давате достъп до интернет само на приложенията на който имате доверие и това е. Е ако сте лековерен – полза никаква. Естествено това не дава 100% гаранция но…

  2. mhm

    Айде поредните лъжи и манипулации, още не съм чул някой да е хванал вирус на андроид телефона си. Престанете с манипулациите, така няма да вдигнете продажбите на гнилите ябълки!

Коментар