10 предимства на Windows 8 при таблетите

Windows 8 таблетите предлага поне 10 предимства на потребителите спрямо устройствата на база Android и iOS

Windows 8 таблетите предлагат поне 10 предимства на потребителите спрямо устройствата на база Android и iOS

Наскоро Microsoft пусна предварителна версия на платформата Windows 8.1 Enterprise, с което даде още по-сериозна заявка за технологично превъзходство спрямо Android и iOS в качеството им на операционни системи за таблети. Прегледът на характеристиките показва поне 10 предимства на Windows 8.1.

1. Поддръжка на няколко потребителски профила

Тази функция присъства в Windows още от времето на NT и за 10 години беше развита до съвършенство. За сравнение, при iOS липсва подобна възможност и не се планира добавянето й в близко бъдеще, а Android се сдоби с аналогична функция съвсем наскоро с версия 4.3. При Windows 8 обаче всеки потребител може да настрои системата според предпочитанията си, докато в Android 4.3 многопрофилността има съвсем малко настройки.

2. Поддръжка на няколко монитора

Таблетът с Windows 8 може лесно да бъде свързан към монитор или телевизор, без използване на хитри технологии и манипулации с настройките. Две докосвания на екрана и неговото съдържание се дублира на големия екран. Подобна функционалност може да бъде постигната както по жичен интерфейс, така и безжчно.

3. Работа с всякаква периферия

Към таблет с Windows 8 може да се включи всяка джаджа, способна да работи с тази операционна система. Принтери, клавиатури, мишки, джобни носители на информация и много други устройства биват разпознавани безпроблемно от Windows 8 таблета, докато Android и iOS са много по-придирчиви в това отношение. Налага се и работа с драйвери, което не е приятно занимание за крайния потребител.

4. Технология „Snap view”

Тази технология в Windows 8 позволява разделяне на дисплея на две половинки с цел едновременна работа с две приложения – удобно и функционално решение, което в Windows 8.1 е още по-усъвършенствано.

5. Достоен файлов мениджър

Стандартният файлов мениджър в Windows 8 е по-функционален от интегрираните в Android и iOS решения. Разбира се, могат да се инсталират допълнителни приложения, но само малка част от тях са способни да конкурират по възможности файловия мениджър на Windows 8.

6. Кодиране на файлове

Windows 8 може да кодира файлове, така че да станат недостъпни за външни потребители, докато при Android и iOS това не е възможно без допълнителен софтуер.

7. Поддръжка на стилуси

По начало, в Windows 8 е вградена възможност за работа със стилуси. Тази функция присъства и в по-ранни версии на системата – практически от над 10 години.

8. Приложение „Bing News”

Тази програма се явява агрегатор на различна полезна информация, в частност новини. Същевременно Bing News е търсачка и в известна степен – пощенски клиент. Универсалността в случая е предимство. Решение с подобна функционалност няма в останалите мобилни платформи.

9. Пълноценен браузър

Принципно, мобилните уеб браузъри имат ограничена функционалност, в сравнение с настолните им версии. За разлика от Android и iOS, операционната система на Microsoft включва пълноценен браузър.

10. Работа с класен софтуер

Windows продължава да бъде основна платформа за разработчиците на класен софтуер като 3D редактори, офис пакети и други важни програми. Под Android и iOS се пускат само техни аналози, лишени от пълната им функционалност.

Коментари по темата: „10 предимства на Windows 8 при таблетите”

добавете коментар...

  1. К.Ч.

    Лелеее! Знаете ли колко съм спорил с потребители на ios?… Но както лудия незнае че е луд така и потребителя незнае какео може да прави с windows-а, не става дума само за снимки, клипове, чат и фексбук. Аз например искам пълноценния екдел с възможност за макроси, искам вижуал бейсик за да си правя проектите и в парка, искам да си разменям документи с колегите през блутуут… Все неща за които потрбитела на ios и не подозира че може да се правят с обикновен таблет. Може и да не е чувал за тях защото той просто се занавлява във фейса и по скайпа.

  2. :о)

    От всички посочени “екстри” на уинбоз аз лично не виждам някаква жизнено важна за работа с таблет на обикновен потребител.

    кой ще си слага профили, кой ще си дели екрана на 2…какво кодиране на какви файлове?
    Това е малоумно и излишно за 99% от таблет-потребителите, биха го правили само някакви нърдове, затворени в стаичките си, които по цял ден се чудят кво да правят.

    Искам на таблет куча марка (да кажем ACER) да дойде и “уинбоза” веднага безпроблемно, АМА БЕЗПРОБЛЕМНО да ми се свърже с моя телевизор Самсунг с операционна система Самсунг бада…ама чакай малко, какво…какво? Нали беше безпроблемно с 2 цъкания, да ама не 😉

    Искам на куча марка таблет дето тъчскрийна му не поддържа докосване от твърди предмети да дойде някой да ми покаже как ще работи “стайлуса” ама ако не става да си го пъхне отзад 😉

    Изобщо жалка платена статийка за да оправдае безумните цени на таблети с уинбоз.
    Таблет с Андроид 200-300 лева, таблет с уинбоз – 700-900…е как няма да има статийки…

  3. Apple fan 2

    Apple fan….. Благодаря ти за точното опровергаване на статията. Спести ми много писане.

  4. 7yjft

    Межд другото Епъл бяха осъдени в мисля Австралия за подвеждане на клиентите, че устройствата им имат поддръжка на LTE докато реално въпросното LTE може да се ползва само в САЩ, но не и някъде другаде по света…

  5. 7yjft

    @Apple fan

    Някой забележки са правилни, но си личи облъчването на Епълския ПР…

    1. Или аз не търся както трябва, но без допълнителни програмки, няма как да се ползва повече от един акаунт на iOS устройство. Все пак There’s an App for that…

    2. А поддържа ли включване директно към монитор/телевизор само и единственно с прост кабел!? AppleTV ако не се лъжа е отделно допълнително устрйство… та не е същото.

    3. Няколко въпроса:
    – Мога ли да си включа флашката в iOS устройство (iPhone, iPad, iPod) и да си претакам файлове?
    – А мога ли да си включа USB клавиатура, мишка и външен хаддиск?
    – А мога ли да включа произволен USB принтер?
    – А мога ли да включа USB 3G/4G модем?
    – Мога ли да си зареждам телефона от iOS устройство?
    – Мобилните iOS устройства имат ли изобщо нормален УСБ порт?

    4. Така е – не се поддържа.

    5. Защо трябва да си инсталирам iTunes за да имам достъп до информацията? Не пожелавам такава простотия на компютъра си ако той не е с OS X.

    6. На “хартия” звучи добре, на практика вероятно върши доста добра работа, но се съмнявам да се доближава до възможностите на една десктоп операционна система…

    7. Моля да изредиш предимствата на ползването на пръст като писалка сравнено с такава произведена от Wacom.
    За примери може да ползваш SPen на Самсунг или примерно писалката на Surface Pro на Майкрософт.

    8. Предлагането на хиляди пръц приложения е безмислено. По-добре предложи конкретни апликации които са достойни конкуренти на Bing News – съсигурност има такива, но като споменаваш някаква произволна цифра изобщо не оборваш тезата на автора на статията.

    9. Safari може да е първия пълноценен мобилен броузър, но дали ползва абсолютно същия изходен код като Safari броузъра в OS X?! Дали пък няма някакви същественни разлики а?

    10. Ти пробвал ли си някое пълноценно CAD приложение под iOS? Или пък я примерно сравни да речем любимия ти графичен редактор с някой професионален такъв работещ под Windows 8? (или пък под OS X или Linux ако са ти по на сърце)

    Просто няма как да сравняваш iOS усройство с такова от класа на MacBook Air – единственното сравнение може да бъде с цената… Но тогава пък може да намесим таблетите с Атом работещи под Windows 8 и нещата пак опират до качеството на рекламите, а не на устройствата.

  6. Apple fan

    Добре оформена статия, която обаче съдържа доста неточности, поне що се отнася до iOS устройствата. За Android не мога да коментирам. Личи, че е подготвена от човек с едностранен опит и предубеден поглед. Бих искал да ви препоръчам да проверявате по-обстойно достоверността на информацията, която публикувате, ако искате да запазите имиджа си на високотехнологична медия.
    Ето и коментара ми по нагласените точно 10 предимства на Windows 8:

    1. Поддръжка на няколко потребителски профила. В iOS винаги е имало многопрофилност на профилите и при това, броят и възможностите за настройка са неограничени.

    2. Поддръжка на няколко монитора
    iOS устройствата поддържат дублиране на екрана на устройсвто с монитор, телевизор или мултимедия жично и безжично чрез Apple TV и патентованата технология Airplay, с която с натискането на един бутон може не само да се направи огледално изображение, но и да се стриймва видео на пълен екран.

    3. Работа с всякаква периферия
    iPad има възможност да се свърже с всеки принтер в безжичната мрежа и да принтира чрез вградена Airprint технология . А посредсвом Bluetooth могат да се вържат мишка или клавиатура БЕЗ да е необходимо да се инсталират допълнително драйвери.
    http://support.apple.com/kb/HT4356?viewlocale=en_US&locale=en_US
    За достъпване на домументи и снимки се използва Card reader или за улеснение облачна технология iCloud.

    4. Технология „Snap view” – не се поддържа в iOS

    5. Достоен файлов мениджър
    При iOS принципа на работа е различен и много по-иновативен, не се налага използването на файлов мениджър. За достъпване на информация се използва iTunes.

    6. Кодиране на файловe –
    Oтносно сигурността на устройствата и данните, всички IOS устройства имат passcode protection, криптиране на информацията, отделно криптиране на цялото устройство вкл. приложенията. Само с 2 движения може да бъде заключено или изтрито съдържанието на остройсвото, ако то бъде откраднато или загубено, чрез всеки един броузер. Още по темата:
    http://www.apple.com/iphone/business/it-center/security.html

    7. Поддръжка на стилуси
    За iPad няма по-естествен стилус от пръстите на ръцете, не е нужно да бъде закупуван допълнително стилус , който лесно може да бъде загубен. Освен това с него може да работи лесно незрящ човек посредством Access disability технология, чрез която гласово се обозначава приложението намиращо се под пръста докосващ екрана.

    8. Приложение „Bing News” – твърде безполезна функциналност на фона на 600 000 приложения достъпни специализирани във различни сфери.

    9. Пълноценен браузър
    Смея да твърдя че Safari е първия пълноценен мобилен браузър в света на мобилните устройства.

    10. Работа с класен софтуер
    За iOS до сега са написани над 900000 класни както платени така и безплатни приложения до момента, които преминават предварителна проверка за зловреден код преди да бъдат публукувани официално в AppStore, с което не може да се похвали никоя друга от останалите платформи.
    http://news.cnet.com/8301-13579_3-57588534-37/apple-now-hosts-900000-apps-in-app-store/

    В допълнение ще отбележа, че iPad притежава 4G и LTE мобилна комуникация, а не само Wi-fi версии, дисплей с уникална резолюция 2048×1536 pcs., 10 часа живот на батерията, вграден GPS и много интегрирани безплатни приложения в операционната система, с които се идва готов за работа таблетът. http://www.apple.com/uk/ipad/specs/

Коментар