Пазарът на персонален сторидж се възстановява

Продажбите на устройствата за съхранение за персонална и офис употреба нарастват за четвърто поред тримесечие

Продажбите на устройствата за съхранение за персонална и офис употреба нарастват за четвърто поред тримесечие

Световният пазар на устройства за съхранение на данни от начално ниво, вкл. персонални (PELS), продължава да расте, сочат данни на анализаторската компания IDC.

През второто тримесечие на 2013 г. обемът на доставките е нараснал с 10,7% до 16,8 млн. броя, а в стойностно изражение пазарът се е увеличил със 7,3% до 1,5 млрд. долара. PELS бележи прогрес вече трето тримесечие подред, припомня IDC.

В сегмента на PELS анализаторите включват продукти и решения за съхранение на данни, в конфигурацията на които има от 1 до 12 гнезда за дискове. Устройствата от този клас са предназначени за частни лица и малки офиси.

Сегментът е разделен на две категории: т.нар. персонални хранилища (Personal Storage), имащи 1-2 гнезда за дискове; и системи за съхранение на данни от начално ниво (Entry-Level Storage) с брой на гнездата от 3 до 12.

Като цяло, в последните четири тримесечия на PELS пазара се наблюдава ясна тенденция към възстановяване след дефицита на твърди дискове, възникнал в резултат на разрушителното наводнение в Тайван през 2011 г.

Според IDC, през второто тримесечие на настоящата година сегментът се е върнал в привичното си русло, а производителите са започнали да отделят повече внимание на развитието и да увеличават инвестициите.

Коментар