30% ръст бележат мобилните заплахи

Кражбата на лични данни е една от най-предпочитаните занимания на кибер престъпниците

Кражбата на лични данни е едно от най-предпочитаните занимания на кибер престъпниците

Броят на информационните заплахи e продължил да расте и през второто тримесечие на годината, сочи нов доклад на компанията за сигурност Лаборатория Касперски.

В списъка попадат таргетираните атаки, средствата за кибершпионаж, ботнетите и новите мобилни заплахи. Кибрепрестъпниците наблягат на кражбата на лични данни и пари, вкл. виртуални.

Общо, в периода април-юни Лаборатория Касперски е засякла 577 159 385 уеб атаки и е блокирала 400 604 327 опита за локално заразяване.

Наблюдава се сериозен ръст на заплахите за мобилни платформи – броят на добавените в антивирусната база модификации на зловредни кодове се е увеличил с 30% спрямо първото тримесечие. Над 100 000 мобилни заплахи са открити към края на второто тримесечие, като повечето от тях са били насочени към Android.

В началото на лятото Лаборатория Касперски разкри нова мрежа за кибершпионаж NetTraveler, чрез която са атакувани целево над 350 компютърни системи в 40 страни по света. Сред жервите са правителствени организации, посолства, компании от нефтената и газовата индустрия, изследователски центрове и военни структури.

Друг пример за кибершпионаж са атаките срещу компании от сферата на онлайн игрите, организирани от хакерската група Winnti.

През март и април бяха арестувани за кражба на данни от банкови сметки разработчиците на троянеца Carberp, които оперираха глобална ботмрежа за измами с онлайн банкиране. В момента популярността на Carberp намалява, но през юни изходният код на троянеца беше публикуван в интернет, което може да доведе до появата на подобни програми.

Електронната валута Bitcoin също стана цел на киберпрестъпниците, в резултат на ръста в курса й и възможността за анонимно използване. През април Лаборатория Касперски откри серия от атаки с помощта на Skype, а през май беше регистрирана бразилска фишингова кампания за кражба на виртуални монети.

САЩ и Русия запазват лидерските си позиции в рейтинга на страните с най-голям брой зловредни хостове – с дялове съответно 24,4% и 20,7%. Страните от бившия СССР и Виетнам са в Топ 10 по показателя най-често атакувани потребители, като начело е Армения.

Коментар