IDC очаква 10% спад на световния РС пазар

Доставките на персонални компютри ще намалеят с близо 10% тази година, прогнозира IDC

Доставките на РС ще намалеят с близо 10% тази година, прогнозира IDC

Световните доставки на персонални компютри ще намалеят по-силно отколкото се очакваше през 2013 година, прогнозира IDC.

Анализаторската компания влошава своята прогноза, тъй като потребителите и в развитите, и в развиващите се страни се интересуват все повече от мобилни устройства.

Според коригираната оценка, през настоящата година на глобалния пазар ще бъдат доставени с 9,7% по-малко РС, отколкото през 2012 г. В предишната си прогноза, публикувана през май, IDC очакваше спад от 7,8%.

Пазарът ще продължи да намалява и през следващата година, но от 2015-та ще започне да расте, макар и скромно, с едноцифрен процент. Връщане към пиковите нива от 2011 г. обаче е немислимо.

В Китай и други развиващи се региони, които по-рано компенсираха спада в развитите страни, сега се оформя по-голям спад отколкото на пазарите със зряла икономика. През настоящата година се очаква доставките на РС в Китай да намалеят с над 10%, което се обяснява с натрупването на складови излишъци и нарастващ интерес на потребителите към смартфони и таблети.

IDC прогнозира, че през 2013 г. в света ще бъдат доставени 315,4 млн. РС спрямо 349,2 млн. през 2012 г. От този обем 134,4 млн. ще бъдат настолни системи и 181 млн. – мобилни компютри. Към 2017 г. обемът на РС пазара ще достигне 319,8 млн. броя.

Коментар