Google опроверга скептиците за Loon

Дан Пипони твърди, че няма физически пречки за реализация на проекта Loon

Дан Пипони твърди, че няма физически пречки за реализация на проекта Loon

Неотдавна Google обяви мащабен проект за осигуряване на интернет и в най-труднодостъпните места на планетата с помощта на въздушни балони. Инициативата  Loon обаче беше посрещната със скептицизъм от страна на редица експерти, предвид факта, че на голяма височина въздушните потоци са неустойчиви и това ще влияе на движението на балоните.

Бил Гейтс, председател на борда на директорите на Microsoft, пък поставя под съмнение ползата от проекта. В интервю за Блумбърг той казва: „Когато умирате от малария, можете да погледнете в небето и да видите въздушния балон, но мисля, че това няма да ви помогне. Когато вашето дете има диария, то никакъв сайт не може да ви помогне да го излекувате”.

В отговор на скептиците Google пусна видеоклип, в който показва и обяснява принципа на действие на проекта Loon. Компютърна симулация на движението на въздушните балони демонстрира, че е напълно възможно статично покритие на определен участък с въздушни балони.

Дан Пипони, един от участниците в проекта Loon, задава физическите параметри на балона, базирайки се на достъпни данни за направлението и силата на вятъра. Балоните са украсени в различни цветове в зависимост от височината, на която са разположени в стратосферата.

Подбирайки определени физически параметри в съответствие с направлението на вятъра, Дан Пипони може да разпредели достатъчно плътно балоните, за да осигури качествено покритие с радиосигнал на определени участъци. Според представителя на Google, физически препятствия за успешно реализиране на Loon практически не съществуват.

През юни тази година Google приключи успешно тестове на Loon в Нова Зеландия. В близко време интернет гигантът планира да пусне нови въздушни балони, които ще покрият участъци от Африка и Южна Азия.

Коментари по темата: „Google опроверга скептиците за Loon”

добавете коментар...

  1. Драгомир

    Бил Гейтс е малко циничен. Дай да храним и лекуваме африканците, но достъп до технологиите – не им трябва. Те трябва да бъдат пазени, като бананови държави. Иначе нали утре те самите ще станат конкуренция на софтуера на компании като Microsoft, благодарение на изключително ниските цени на труда им.

Коментар