Microsoft ще финансира сделка на Nokia със Siemеns

Nokia разчита на финансиране от Microsoft, за да финализира сделката по изкуруване на дела на Siemens в съвместното им предприятие

Nokia разчита на финансиране от Microsoft, за да финализира сделката по изкупуване на дела на Siemens в съвместното им предприятие Nokia Siemens Networks

Продавайки телефонния си бизнес на Microsoft, Nokia ще се съсредоточи върху производството на телекомуникационно оборудване. За целта през юли т.г. компанията пристъпи към изкупуване на дела на Siemens в съвместното им предприятие за сумата от 1,7 млрд. евро.

Сделката на Nokia със Siemens ще бъде финансирана от Microsoft, която на свой ред придобива поделението за устройства и услуги – Nokia Devices and Services – за 5,4 млрд.евро. Nokia планира да пусне три транша конвертируеми облигации, всяка от които на стойност 500 млн. евро. Microsoft се е съгласила да ги купи и трите за 1,5 млрд. евро.

Финансирането на Nokia по тази линия няма да зависи от приключването на сделката за мобилния й бизнес. Две години след като Nokia започне да използва заема, Microsoft ще може да конвертира придобитите облигации в обикновени акции. Облигациите ще бъдат пуснати на 23 септември.

В крайна сметка, Nokia ще продължи да оперира на пазара с три дъщерни структури: Nokia Solutions and Networks – за производство на телекомуникационно оборудване; Here – за картографски и геолокационни услуги; и Advanced Technologies – за разработка на нови технологии с последващо лицензиране на други компании.

Очаква се над 90% от приходите на Nokia да идват от бизнеса с телекомуникационно оборудване. Анализаторите оценяват годишния оборот на Nokia Solutions and Networks (преди Nokia Siemens Networks) на 18 милиарда долара. За сравнение, през 2012 г. приходите на Nokia Devices & Services възлизат на 15 млрд. евро.

В известен степен Nokia повтаря пътя на Ericsson, която също се отказа от производството на мобилни телефони, като продаде дела си в съвместното предприятие със Sony и се съсредоточи върху оборудването за мрежови оператори.

Коментар