HTC уволни 20% от персонала си в САЩ

HTC прибегна до съкращения на персонала си в САЩ, след лошите резулати през второто тримесечие

HTC прибегна до съкращения на персонала си в САЩ, след лошите резулати през второто тримесечие

Тайванският производител на смартфони HTC прибегна до оптимизация на бизнеса си в САЩ. Компанията освободи няколко десетки служители, намалявайки с около 20% персонала си на американска земя, който наброява 150 души.

Уволненията са започнали в края на изтеклата работна седмица, за което свидетелства писмо на ръководството на HTC до съкратените служители. Компанията обяснява уволненията с план за преструктуриране и се ангажира да помогне на засегнатите служители да си намерят работа.

HTC, както и канадската BlackBerry често са споменавани като цели за поглъщане от по-големи играчи в ИТ индустрията. Nokia вече се „предаде” на Microsoft, а ръководството на BlackBerry също обмисля вариант за продажба.

Анализаторите очакват консолидирането на мобилния пазар да продължи и след сделката Microsoft-Nokia, като следствие от доминацията на Samsung и Apple. Същевременно на световния пазар настъпват агресивно китайските производители, което прави мобилния бизнес още по-труден и непредсказуем.

HTC разочарова анализаторите с лоши финансови резултати за второто тримесечие. Приходите на компанията паднаха до 2,35 млрд. долара, спрямо $3 млрд. за същия период на миналата година. Чистата печалба на HTC намаля с 83% до $41 млн.

Коментар