Дистанционен достъп до PC чрез опция в Windows

Когато сте далече от компютър, на когото разчитате, е много полезно да имате дистанционен достъп до неговите файлове посредством методи като онлайн услуга за съхранение на данни или FTP сървър. Още по-полезно е обаче да имате директен дистанционен контрол върху системата, за да ползвате файлове и приложения.
Съществуват различни услуги за дистанционен достъп, които срещу месечна или годишна такса ще ви позволят да стигнете до вашия офис или домашен компютър, когато имате нужда от тях. Ако обаче предпочитате безплатен дистанционен достъп, тогава можете да използвате опцията Remote Desktop на Windows.
Тази функция съществува и в Windows XP и във Vista, но не във всяка тяхна версия. Можете да я намерите в XP Professional, Media Center, Vista Ultimate, Vista Business и Enterprise. Няма я в XP Home Edition, Vista Home Basic и Home Premium.
Ако използвате някоя от версиите с опцията Remote Desktop, можете да конфигурирате системата си да стане “хост”, т.е. компютър, който да контролирате от разстояние. Компютърът, използван за достъп до хоста, се явява клиент, като той може да бъде с абсолютно всяка версия на XP и Vista, та дори и с по-стари.
Подготвяне на вашата хост система
За да включите функцията Remote Desktop в XP Professional и Media Center, отворете System Properties (кликване с десен бутон върху My Computer и избиране на Properties) и кликнете върху Remote, а след това сложете отметка срещу Allow users to connect remotely to this computer. Всеки с администраторски акаунт в системата автоматично ще има право на дистанционен достъп до нея.
Ако искате обаче и някой друг да има това право, то кликнете върху бутона Select Remote Users, който ще ви позволи да прибавите нови потребители към вече съществуващите акаунти в системата.
За да позволите дистанционен достъп до Vista, кликнете върху бутона Start и после изберете Control Panel, System and Maintenance и след това System. После кликнете върху линка Remote Settings, който се намира под Tasks в горния ляв ъгъл. Тук трябва да направите избор – дали искате системата да бъде достъпна от всяка версия на Remote Desktop клиента, или предпочитате да се изисква версия, която поддържа Network Level Authentication. Ако знаете, че ще използвате друга система Vista като ваш клиент, или че ще използвате лаптопа си, можете да изберете второто.
От друга страна, ако планирате да използвате като клиент компютри, които не контролирате (например на ваши приятели, семейство, клиенти и т.н.), то изберете първата възможност.
Ако искате да определите и добавите нови дистанционни потребители във Vista, то процесът прилича на този в XP – само кликнете върху бутона Select Users, за да го започнете.
Избиране на Клиент
След като сте конфигурирали хост системата, трябва да обърнете внимание и на своя клиент. Можете да се свържете с хост системата чрез функцията Remote Desktop Connection (RDC), която ще откриете инсталирана на всички версии на Windows XP и Vista. В XP ще намерите опцията в All Programs/Accessories/Communications, а във Vista – точно под Accessories.
XP и Vista обаче не са с една и съща версия на RDC. Във Vista ще намерите по-новата версия (версия 6.0), която, наред с другите подобрения, предоставя и по-добра сигурност чрез поддръжката на вече споменатата Network Level Authentication. От своя страна, XP идва с по-старата версия на клиента (5.1), макар че потребителите на тази ОС могат да се сдобият с ъпдейтнатия софтуер RDC от сайта на Microsoft.
Що се отнася до XP клиентите, версията на RDC, от която се нуждаят, зависи от типа хост, към който ще се свързват. Ако хостът е XP система, например, то тогава няма значение каква версия използвате, тъй като така или иначе XP не поддържа подобренията на RDC 6.0. Ако обаче хостът ви е Vista система, която сте настроили да изисква Network Level Authentication, както бе обяснено по-горе, а вие искате да се свържете с нея през XP машина, то тогава ще се наложи да си свалите и инсталирате RDC 6.0.
Конфигуриране на мрежата
Макар и процесът за конфигуриране на система за Remote Desktop хост да е елементарен, то настройването на връзката да работи през рутер/защитна стена изисква малко повече усилия. Първо, трябва да установите port-forwarding правило във вашата защитна стена (firewall), така че идващият трафик през порт 3389 да бъде доставян на хост системата ви (проверете документацията на хардуера, за да извършите правилно процедурата).
Добра идея е да настроите хост системата си със статичен, а не с динамичен IP адрес, който би направил port-forwarding правилото ви безполезно, когато адресът се смени. Ако вашата хост система използва firewall софтуер, то тогава още в самото начало се убедете, че той е настроен така, че да не отхвърли идващия трафик от порт 3389 (проверете документите за вашия специфичен firewall за детайли как да направите това).
Когато правите връзката от клиент до хост, трябва да определите външния или “глобалния” IP адрес, даден на мрежата ви от вашия интернет доставчик. Ако този адрес се сменя периодично, тогава, за да поддържате постоянен достъп до Remote Desktop, трябва да се запишете за Dynamic DNS услуга.
Осъществяване на връзката
За да се свържете с вашата хост система, стартирайте RDC софтуера и в компютърното поле напишете IP адреса на вашата мрежа или вашето Dynamic DNS домейн име, в зависимост по кой път сте поели. След като кликнете Connect и въведете потребителското си име и парола на вашия акаунт, клиентската ви система ще ви покаже на цял екран хоста, като ще разполагате с пълен контрол върху неговата клавиатура и мишка. Жълтата лента, намираща се в горната част на екрана, ще ви позволи да превърнете вашата RDC сесия в прозорец, да го минимизирате или да го изключите.
Ако кликнете върху бутона Options на RDC клиента, преди да осъществите връзка, ще откриете различни настройки, които можете да използвате, за да настроите както искате вашата сесия.

Коментар