175% ръст при таблетите в Централна и Източна Европа

Централна и Източна Европа е един от най-бързо растящите пазари на таблети в света

Централна и Източна Европа е един от най-бързо растящите пазари на таблети в света

Продажбите на таблети в региона на Централна и Източна Европа (ЦИЕ) са нараснали със 175,6% през второто тримесечие, достигайки 3,6 милиона броя, сочи проучване на IDC.  Това превръща региона в един от най-бързо растящите пазари в света, благодарение на достъпните устройства под управление на Android.

Броят на продадените таблети с Android възлиза на 3 милиона броя през тримесечието, отреждайки дял от 84% на гугълската мобилна платформа. За сравнение, конкурентите операционни системи iOS и Windows имат съответно 9,2% и 3% при таблетите.

Резултатите на Microsoft значително са се подобрили през последната година, което се обяснява с ниската изходна база. Наблюдава се също ръст в популярността на т.нар. „white-box” таблети, работещи под Linux. Подобни модели струват под 80 долара и въпреки ограничените си функции привличат купувачи, най-вече заради ниската цена.

“Цената е определящ фактор за региона на Централна и Източна Европа. Множество евтини модели, основно под управление на Android, обезпечават ръст на продажбите в потребителски сегмент”, коментира IDC. Тази тенденция ще се запази и в бъдеще, предвид засилващата се конкуренция в категорията на бюджетните устройства от страна на нови малки производители, които принуждават големите играчи да свалят цените.

IDC очаква до края на 2013 година продажбите на таблети в ЦИЕ да достигнат 15 милиона броя, което е 105% ръст спрямо предходната година. До 2017 г. пазарът ще нараства с 27% средногодишно, достигайки 25,6 млн. броя.

Android моделите ще запазят своята доминираща позиция до края на прогнозния период. Очаква се също таблетите под Windows да увеличат дела си до 9,2%, а iOS устройствата да достигнат 13% към 2017 г.

Коментар