Южна Корея ще строи невидим небостъргач

Южна Корея планира да построи невидим за човешкото око небостъргач. Макар и да изглежда невероятна, подобна идея е лесно осъществима и не е плод на научна фантастика.

Разработките в областта на невидимите обекти обикновено разчитат на т.нар. „метаматериали”, които имат отрицателен показател на пречупване. Вместо с метаматериали обаче, южнокорейският небостъргач ще бъде покрит с масив от разноцветни светодиоди – по същество, повърхността на сградата ще представлява голям дисплей.

Идеята е зад небостъргача да се монтират камери, а дисплеят да възпроизвежда заснетото от тях. По този начин сградата ще „стане” прозрачна или въобще невидима, съобщи businessinsider.com

Проектът вече е одобрен от официалните ведомства на Южна Корея. Предвижда се небостъргачът да бъде построен в предградие на столицата Сеул, в близост до международното летище Инчхон.

Експерти се опасяват, че подобен небостъргач крие рискове за самолетите. Това съображение обаче със сигурност ще бъде отчетено от проектантите на футуристичната сграда.

Коментар