Autodesk проведе “Деня на Autodesk” в България

Autodesk, водещият доставчик на 2D и 3D софтуерни решения за проектиране и дизайн, представи своите 25 години на иновации, както и плановете си за бъдещето по време на Деня на Autodesk – основното събитие, което се фокусира върху българските потребители на продуктите на компания Autodesk. Като част от програмата за деня, Дейвид Палас – търговски директор за Чехия, Унгария, Словакия и Югоизточна Европа, Патрик Минск – регионален мениджър в Направление Архитектурно и строително проектиране за Чехия, Унгария, Словакия и Югоизточна Европа, и Ерик Страалман – търговски мениджър за ГИС в Европа, Средна Азия и Африка, представиха 25-годишната история на компанията и подчертаха факта, че околната среда може да бъде опазена само ако в процесите на проектиране и дизайн се прилагат принципите на устойчивото развитие.
През последните няколко години устойчивото развитие и природосъобразното проектиране се превърнаха в икономически въпроси. Това е и причината Autodesk да започне да разработва нови решения, за да предостави на проектантите и дизайнерите инструменти, с които те могат да анализират и проверят икономическите последствия и влиянието върху околната среда на проектната идея още преди тя да бъде реализирана в сграда или обект. Тези съвременни архитектурни решения са възможни благодарение на създаването на единен информационен модел на строително-архитектурния обект (BIM – Building Information Modeling) в строителството, параметричен модел в инфраструктурните проекти и създаването на дигитални прототипи в машиностроенето.
Създаването на единен информационен модел на архитектурно-строителния обект (BIM) е ново софтуерно решение, което позволява създаването на единен модел на сградата въз основа на дигитални данни, като предоставя жизненоважна информация на всички заинтересовани лица – собственици, проектанти, строителните предприемачи, конструктори, ВИК, ОВК и електро инженери. Информацията е взаимосвързана – това означава, че по време на проектната фаза всички промени, в която и да е част от проекта (напр. в архитектурата, в конструктивните изчисления и др.) ще доведе до автоматични промени във всички свързани документи, планове и отчети, като по този начин се елиминират грешки в координацията. С помощта на BIM технологиите, проектите могат да бъдат „изживени" още преди да са реализирани, което позволява надеждно изчисляване на конструктивното поведение на сградата и дори на бъдещата й консумация на енергия. BIM дава възможност за намиране на оптималното природосъобразно решение още в процеса на проектиране, което означава, че няма да възникнат допълнителни разходи за извършване на промени по време на самото строителство.
Когато използват дигитални прототипи с помощта на Autodesk Inventor, инженерите-конструктори в машиностроенето могат да изпитат идеите и новите продукти в завършен вид още в проектна фаза. Взаимната оперативност на инструментите за дизайн, проектиране, стрес тест и симулации свързва работата на дизайнерите, конструкторите, инженерите и специалистите в сферата на създаването на нови продукти и машини.
С помощта на един-единствен дигитален прототип компаниите – производители могат да симулират реалното поведение и външен вид на продукта, и да променят с лекота формата и функционалните му характеристики във виртуалното пространство. Като координират процесите на дизайн, инженеринг и производство, водещите производители могат да намалят значително разходите си, а намаляването на сроковете за създаване на крайни прототипи, спазването на крайни срокове и вместването в бюджета става по-лесно. Autodesk вдъхновява своите потребители да използват възможностите на решенията за дизайн и проектиране, да реализират своите идеи, да повишат значително производителността и ефективността си и да бъдат конкурентоспособни в своята област.
Друга тема по време на Деня на Autodesk бе устойчивото развитие. Основната идея, на която се базира устойчивото развитие, е следната: икономическият ръст на всяка страна, включително и на България, оказва активно и необратимо влияние върху околната среда и поради тази причина ние трябва да поемем отговорност, като предотвратим нанасянето на непоправими вреди или да се справим с последствията от направените промени. Проектирането и дизайнът са едни от основните области, които ни позволяват да приложим на практика принципите на устойчивото развитие. С помощта на софтуерните решения на Autodesk (технологията Revit), специалистите имат възможност да определят вида и количеството на необходимите ресурси в началните фази на проектиране, да изчислят колко енергия е необходима за изграждането на сградата и дори да пресметнат бъдещата й консумация на енергия. Тези основополагащи принципи – принципите на природосъобразното проектиране – могат да се прилагат не само при проектирането на сгради, но и при дизайна и проектирането на автомобили, пътища и други, като гарантират, че при създаването и експлоатацията на продукта (сграда/обект) няма да има разхищение на ресурси. Като част от усилията си за насърчаване на природосъобразно проектиране, Autodesk организира и подкрепя множество „зелени” инициативи – програми за повишаване на обществената информираност, еко събития и др.
За да насърчи креативността и професионалното израстване на младите студенти, Autodesk е създала портала "Световна студентска инженерна и проектантска общност” (Global Student Engineering and Design Community – http://www.students.autodesk.com/). Там студентите могат да свалят безплатно последните версии на програмите на компанията и да участват в конкурси. Единственото нещо, което трябва да предоставят за тази цел, е валиден имейл адрес към домейна на университета, в който учат.

Коментар