Бюджетът за образование може да нарасне до 4% от БВП

Анелия Клисарова очаква бюджетът за образование да бъде увеличен от 3,5 на 4% от БВП

Анелия Клисарова очаква бюджетът за образование да нарасне до 4% от БВП

Работи се за увеличение на средствата от бюджета за образование през следващата година, заяви министърът на образованието и науката Анелия Клисарова при посещението си в община Долни Чифлик, Варна.

„Образованието е сериозен приоритет и мисля, че цялото общество е убедено, че трябва да финансираме бъдещето на нашите деца“, каза министър Клисарова и добави, че се надява от 3,5 процента от БВП, както е в момента, за образование да бъдат заделени 4 процента.

Предвижда се също да бъдат въведени коефициенти за оптимизиране на финансирането на училищата, с цел да се избегне дисбалансът между училищата в малките и големите населени места. Това ще стане с новия бюджет и ще бъде въведено от следващата учебна година.

„Мисля, че тази промяна ще помогне за развитието на малките училища“, заяви Клисарова и добави: „Надявам се в сряда Министерски съвет да гласува 9,4 млн. лева, за да могат учителите, които не получиха увеличението си с 8 процента на заплатите, до Нова година да ги получат“.

Министърът коментира, че по новата Оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж“ ще може да се кандидатства с проекти за образователна инфраструктура. Научни проекти могат да бъдат финансирани и в рамките на програмата Хоризонт 2020, по която има 80 милиарда евро за европейските страни.

„Надявам се, че нашите учени ще докажат колко са добри и конкурентоспособни на европейските си колеги“, добави министър Клисарова. И подчерта, че през последните три месеца усвояването на европейски средства се е увеличило с повече от 30 процента.

Коментар